Anasayfa Haber Lockheed Ve Boeing Ortak Roket Üretecek

Lockheed Ve Boeing Ortak Roket Üretecek

Amerikan havacılık sektörünün iki dev ismi, yeniden kullanılabilir bir roket üretmek için harekete geçti.

Amerikan uzay ve havacılık sektöründe nispeten küçük çaplı özel şirketlerin daha fazla faaliyet göstermesi, en sonunda sektörün dev isimlerinin de politika değiştirmesine sebep olmuş gibi görünüyor. SpaceX gibi firmaların yeniden kullanılabilir roketler geliştirme çabaları, Lockheed ve Boeing gibi iki dev ismin de işbirliğine gitmesine sebep oldu.

Her iki firma da uzay çağının başlangıcından beri NASA için de üretim yapıyorlardı. Ancak klasik roket tasarımları tek kullanımlık olduğundan, fırlatma maliyetlerinin çok yüksek olmasına sebep oluyor. SpaceX gibi yeniden kullanılabilir roketler üzerinde çalışan şirketler, sektördeki geleneksel yaklaşımı değiştirmeye çalışırken, Boeing ve Lockheed gibi devleri de tehdit ediyorlar.

Vulcan

Uzay ve havacılık sektörünün bu iki dev ismi en sonunda yeni trende ayak uydurmak zorunda kalmışlar. Ortak çalışma için United Launch Alliance (ULA) adında yeni bir girişim oluşturan iki şirket, burada Vulcan ağır roketini geliştirecekler. İşi bitince atmosferde yanmak yerine geri dönüp yeniden kullanıma hazır olacak şekilde tasarlanan Vulcan, ilk uçuşuna 2019 yılında hazır olabilecek. Vulcan tamamen Amerikan malı olarak üretilecek ve böylece halen Rus roket motorlarına olan bağımlılığın da ortadan kaldırılması amaçlanacak.