Anasayfa Haber Çinli Markalar Dizüstüne Temkinli Yaklaşıyor

Çinli Markalar Dizüstüne Temkinli Yaklaşıyor

Önümüzdeki yıl dizüstü bilgisayar pazarına girmeye hazırlanan Huawei ve Xiaomi, üretim siparişlerini temkinli veriyor.

Akıllı telefon üretimiyle tanınan iki Çinli marka olan Huawei ve Xiaomi, 2016 itibariyle dizüstü bilgisayar pazarında da boy göstermeye hazırlanıyor. Ancak bu konuda üretime yönelik pek yatırımları olmadığından, her iki firma da tasarım ve üretim için Tayvanlı şirketlere yönelmiş bulunuyor.

Halen dünyada satılan dizüstü bilgisayarların %90’ı Quanta Computer ve Compal Electronics gibi Tayvan kökenli firmalar tarafından, sipariş üzerine tasarlanıyor ve üretiliyor. Bilgisayar sektöründeki genel yavaşlama bu gibi firmaların kârlılığını hayli düşürmüştü. Çinli markaların da sektöre girişinin faydası olacağı umuluyordu.

Ancak Huawei ve Xiaomi tarafından verilen sipariş rakamları, Tayvanlı üreticilerde hayalkırıklığı yaratmış. Huawei tarafından verilen sipariş 600,000 adedin altında kalmış. Xiaomi ise 800,000 adedin altında kalan bir sipariş vermiş. Bu rakamlar genel olarak pek yüksek sayılmıyor.

Huawei genel olarak yabancısı sayıldığı dizüstü pazarına girerken temkinli davranmayı seçmiş gibi görünüyor. Xiaomi yönetimindeki bazı isimlerin de daha önce tablet konusunda uğradıkları başarısızlıktan dolayı, dizüstü konusunda da pek istekli olmadıkları biliniyor. Tabii bu düşük sipariş rakamları, her iki firmanın dizüstülerinin de şimdilik pek çok ülkede satılmayacağı anlamına geliyor.