Anasayfa Haber Yanlış Hesap Yörüngeden Döndü

Yanlış Hesap Yörüngeden Döndü

Avrupa Uzay Ajansı, yanlış yörüngeye oturtulan uyduları fizik deneylerinde kullanmaya başladı.

Amerika’nın GPS ve Rusya’nın GLONASS yer belirleme sistemleri pratikte tüm dünyanın kullanımına açık. Ancak bu durum küresel bir krizde çabucak değişebilir ve kendi uydu destekli yer belirleme sistemi olmayan ülkeler, bir anda ellerindeki askeri sistemlerin devre dışı kaldığını görebilirler. Avrupa Birliği bu olasılığa karşı kendi sistemi olan Galileo’yu devreye sokmak için çalışıyor.

Galileo sistemi de tıpkı diğerleri gibi dünya yörüngesindeki bir dizi uydu yardımıyla çalışacak. Bu sistemin kurulması da Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından yürütülüyor. Ancak maliyeti düşürmek için Rus Soyuz roketlerinden faydalanan ESA, son iki uydunun yanlış yörüngeye oturması yüzünden sıkıntı yaşıyor. Dorea ve Milena kod adlı bu iki uydu, Soyuz roketlerinin yanlış yörüngeye fırlatılması yüzünden Dünya etrafında dairesel değil, elips şeklinde bir yörüngede uçuyorlar.

Tabii ESA bu durumu düzeltmek ve iki pahalı uyduyu olması gereken yörüngelere çekmek için çalışıyor. Ancak bu arada ESA içinden bir grup bu krizi fırsata çevirecek bir bilimsel çalışmaya başlamış. Dünya çevresinde düzensiz bir yörünge izleyen uyduların donanımını kullanan ekip, Einstein’ın Genel Görelilik Teoremi üzerine bazı deneyler yapıyor.

Özellikle kütleçekimin zamanın akışı üzerindeki etkilerini bu uydular yardımıyla test eden ESA, bu konudaki benzer çalışmalara da katkıda bulunmuş olacak. Daha önce de Gravity Probe B gibi özel tasarlanmış araçlar yardımıyla bu konuda ciddi çalışmalar yapıldı. Ancak her zaman daha fazlasını öğrenme fırsatı var.