Anasayfa Haber Çin, İşlemci Üretimine Yatırım Yapıyor

Çin, İşlemci Üretimine Yatırım Yapıyor

Çin’in en büyük şirketlerinden olan Tsinghua Holdings, önümüzdeki beş yılda işlemci üretimine milyarlar harcayacak.

Tsinghua Holdings adını daha önce de Amerikalı Micron şirketini satın almaya çalıştıklarında duymuştuk. Çin’deki en büyük şirketlerden biri olan Tsinghua, aslında bir kamu kuruluşu, yani devletin malı. Çin devletinin pek çok alandaki yatırımlarını bu şirket yürütüyor.

Son iki yıldır yabancı işlemci ve NAND bellek firmalarını satın almaya çalışan Tsinghua, Batılı rakiplerinin engellemesi yüzünden bu konuda çok da başarılı olamadı. Amerikalı bellek üreticisi Micron’u satın almak istediklerinde, Amerikan devleti “ulusal güvenlik” bahanesiyle buna el altından engel oldu.

Çin ve Amerika arasında gittikçe artan siyasi gerilim, iki ülkeyi de kendi stratejik unsurlarında kullanacakları işlemci ve bellekleri, kendi topraklarındaki güvenilir fabrikalarda üretmeye itiyor. Çin devleti bu yüzden işlemci ve hafıza gibi yüksek teknoloji ürünlerin üretimine doğrudan yatırım yapmaya karar vermiş.

Tsinghua Holdings üzerinden yapılacak yeni yatırımlara önümüzdeki beş yıllık sürede 50 milyar dolar ayrılmış. Bu parayla Çin topraklarında sıfırdan güvenilir işlemci ve bellek fabrikalarının kurulması hedefleniyor. Tabii bu kadar büyük yatırım sadece Çin’in stratejik sistem ihtiyacını karşılamak için yapılmıyor. Çin önümüzdeki yıllarda bu yatırım sayesinde Intel, AMD, Qualcomm gibi pazara hakim markalar arasındaki yerini de almayı hedefliyor.