Anasayfa Haber Yapay Zeka Üniversite Sınavını Geçti!

Yapay Zeka Üniversite Sınavını Geçti!

Japonya’da geliştirilen bir yapay zeka, üniversite sınavlarında ulusal ortalamanın çok üstünde puan kazanmayı başardı.

Ülkemizdeki üniversite sınavları genel olarak gelişmiş ülkelerdeki sınavlarla kıyaslanınca hayli basit kalıyor. Japonya ya da Amerika’da iyi bir üniversiteye girmek için çok sayıda yazılı ve sözlü sınavın yanı sıra, çeşitli mülakatlardan da geçmek gerekiyor. Eğitim hayatınız boyunca yaptığınız her şeyi ilgililere bildiren kalın dosyalar da işin cabası!

Japonya’da Ulusal İnformatik Enstitüsü tarafından geliştirilen bir yapay zeka, ülkedeki üniversite sınav sisteminden ortalamanın üzerinde bir not almayı başarmış. Sınav sisteminde alınabilecek en yüksek olası not 950, ülke ortalaması ise 416 puan. Yapay zeka ise 511 puan alarak ortalamanın çok üstüne çıkmış.

Ülkede 33 ulusal ve 441 özel üniversite mevcut. Yapay zekanın aldığı 511 puan, bunlardan %80’ine girmesine imkan tanıyor. Ancak en tepedeki üniversitelere girebilmek için bundan çok daha fazlasına ihtiyaç var. Yapay zekanın gösterdiği bu gelişme aslında yaratıcılarını da şaşırtmış. Çalışmalara 2011 yılında başlayan uzmanlar, bu sonuca 2021’den önce ulaşmayı beklemediklerini ifade ediyorlar. Ancak geliştirdikleri yapay zekanın tahmin ettiklerinden daha hızlı olgunlaşmış ve programın 6 yıl önüne geçmiş!