Anasayfa Haber Dell Bilgisayarlarda Önemli Güvenlik Açığı Bulundu

Dell Bilgisayarlarda Önemli Güvenlik Açığı Bulundu

Dell tarafından bir süredir bilgisayarlara yüklenen root sertifikasının önemli bir güvenlik açığı teşkil ettiği ortaya çıktı.

Bir süre önce Lenovo bilgisayarlarda ortaya çıkana benzer bir güvenlik açığı da Dell ürünlerinde ortaya çıktı. Dell tarafından geçtiğimiz Ağustos ayından beri satılan bilgisayarlara kurulduğu bildirilen root sertifikası, özellikle kablosuz iletişim esnasında hacker saldırısına olanak tanıyabiliyor.

Dell tarafından yapılan açıklama, bu root sertifikanın aslında müşteri hizmetlerini iyileştirmek için atılan adımlardan biri olduğu yönünde. Bu sertifika sayesinde Dell bilgisayarlar müşteri hizmetleri tarafından daha kolay tanımlanabiliyor. Ancak aynı sertifika hedef arayan bir hacker için de kolaylık sağlayabiliyor.

Şirketin bu sertifikayı kaldırmak için harekete geçtiği söyleniyor. Aynı şekilde Microsoft’un da bir güvenlik güncellemesi yayınlayarak bu açığı kapatması mümkün, ancak hangisi daha önce davranacak henüz belli değil.

Siber güvenlik uzmanları bu güvenlik açığını üst seviye olarak tanımlıyorlar. Özellikle halka açık kablosuz ağlara dikkat edilmesi gerekiyor. Bu sertifikayı kendiniz kaldırmak isterseniz, Windows 10 altında şu yolu izleyebileceğiniz bildiriliyor:

  • Windows + R tuşlarına basarak komut satırını açın
  • certlm.msc yazın ve Enter tuşuna basın
  • Açılan pencerede Güvenilik Kök Sertifikalar kısmını bulup tıklayın
  • Sağ pencerede beliren listeden eDellRoot sertifikasını bulun ve silin.

Dell marka bilgisayar kullanıyorsanız ve bu kök sertifikanın sizde olup olmadığını test etmek istiyorsanız, bir güvenlik uzmanı tarafından hazırlanan şu siteyi web tarayıcınızda ziyaret edebilirsiniz: https://bogus.lessonslearned.org/ Eğer site hatasız açılırsa o zaman sizde de bu kök sertifika var demektir.