Anasayfa Haber Rusya Nükleer Güçlü Sunucu Merkezi Kuruyor

Rusya Nükleer Güçlü Sunucu Merkezi Kuruyor

Rusya’da kurulacak olan yeni bir sunucu merkezi, gücünü doğrudan nükleer santralden çekecek.

Rusya’nın çıkardığı yeni yasalar, ülkede faaliyet gösterecek olan bilişim şirketlerinin yerel sunucuları kullanmasını şart koşuyor. Google, Apple ve Facebook gibi çok uluslu şirketler, Rus vatandaşlarının bilgilerini yerel sunucularda tutmak zorundalar.

Tabii bu da Rusya içinde hizmet veren yerel sunucu hizmetlerine duyulan ihtiyacı artırıyor. Bu ihtiyacı karşılamak için harekete geçen Rosenergoatom şirketi, Rusya’nın en büyük sunucu merkezini kurmaya hazırlanıyor.

Rosenergoatom esas faaliyet alanı nükleer enerji olan bir şirket, yeni sunucu merkezinde de bundan faydalanmayı planlıyorlar. Kurulacak olan dev sunucu merkezi Moskova’ya 200 kilometre uzaklıktaki Kalinin nükleer reaktör kompleksine inşa ediliyor.

Bu yeni sunucu merkezinde 10,000’den fazla sunucu bilgisayarın bulunması planlanıyor. Bunların yaklaşık 1,000 kadarı Rosenergoatom şirketinin kendi ihtiyaçları için kullanılacak, kalanı da kurumsal müşterilere kiralanacak.

Kalinin nükleer reaktörü yaklaşık 80 MW güç üretiyor ve sunucu merkezi gereken tüm gücü buradan çekecek. Böylece merkez dışarıya bağımlı olmadan devamlı çalışabilecek. Merkezin inşaatı için 1 milyar dolar harcanacağı tahmin ediliyor. Ancak bu paraya merkezdeki sunucu alt yapısının dahil olmayacağı bildiriliyor.