Anasayfa Haber 3D Yazıcı İle Kan Damarı Üretildi

3D Yazıcı İle Kan Damarı Üretildi

Lawrence Livermore National Laboratory araştırmacıları, bio-ink adlı kaynakla yaşayan kan damarı üretmeyi başardı.

3D yazıcılar hayatımıza gireli bir süre oluyor ve her geçen gün bu teknolojinin sunduğu yeni şeyler görüyoruz. Ancak Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) araştırmacılarının bu teknoloji ile başardıkları, tıp alanında bir devrim yaratabilir.

Baş araştırmacı Monica Moya ve ekibi, bir süredir bio-ink adlı insan bedeninin kabul ettiği bir kaynağı kullanarak yaşayan kan damarları üretmeye çalışıyordu. Bu konudaki çalışmalar ilk meyvelerini vermişe benziyor. Laboratuvar tarafından yapılan açıklamaya göre yaşayan kan damarları, 3D yazıcı ile üretildi.

Bu işlemde kullanılan 3D bioprinting adlı teknoloji sayesinde bio-ink öncelikle dokuyu oluşturuyor ve ardından kanın içinden geçeceği kanallar, hücreler tarafından oluşturuluyor. Kanın damarlarda rahatça dolaşmaya başlamasının ardından kılcal damarlar oluşmaya başlıyor ve besin alışverişi gerçekleşiyor.

bio-ink damar

Araştırmacıların açıklamalarına göre bu teknoloji sayesinde insan damarları, insan bedeni dışında kolayca kopyalanabilir ve önemli sağlık sorunlarının önüne geçilebilir. Ayrıca araştırma ekibi, kısa zaman içinde yeni ve daha etkili bir 3D yazıcıya sahip olacaklarını ve bu sayede bu işlemi çok daha geniş alanlarda geliştirebileceklerini belirtti.