Anasayfa Haber AMD, Tonga’nın Tüm Potansiyelini Kullanamamış!

AMD, Tonga’nın Tüm Potansiyelini Kullanamamış!

AMD’nin popüler GPU’su Tonga, görünüşe göre sergilediğinden daha büyük potansiyele sahip.

Tonga GPU’su, kullanıldığı AMD ekran kartlarında yeterli bir performans sunuyor. Özellikle Tonga’nın kullanıldığı R9 380, orta düzey bütçeli sistemlerde oldukça sık kullanılıyor. Ancak AMD’nin en yeni açıklaması, bu GPU’ya sahip kartların tüm potansiyelini kullanamadığını ortaya çıkardı.

Geçtiğimiz hafta AMD tarafından yapılan açıklamada, Tonga GPU’ların 384-bit bant genişliğini desteklediği belirtildi. AMD’nin bugüne kadar piyasaya sürdüğü Tonga GPU’lu bütün ekran kartlarının sabit 256-bit bant genişliği kullandığını hatırlatalım. Yapılan açıklamaya göre teknoloji devi, Tonga’nın bütün potansiyelini sunacak bir fiyat/performans oranı bulamadı ve bu sebeple Tonga’nın bant genişliğini kırpmak zorunda kaldı.

Tonga’nın potansiyelinin altında bant genişliğine sahip olması bir süredir söylenti olarak mevcuttu. AMD, Ağustos 2014’te Tonga GPU’lu ilk kartı R9 285’i piyasaya sürmüş ve hemen ardından Japon teknoloji sitesi PC Watch, GPU’nun 384-bit bant genişliğinin altından kalkabileceğini iddia etmişti.

Ne yazık ki AMD’nin bu açıklaması, Tonga GPU’lu kartlara bir performans dopingi uygulanacağı anlamına gelmiyor. Geçtiğimiz ay piyasaya sürülen R9 380X modelinde zaten Tonga GPU çekirdekleri maksimum hızlarına çekildi. Ayrıca 2016 yılında AMD’nin 28nm’yi terk edip 14nm üretim sürecine geçiş yapacağını göz önüne alırsak, Tonga GPU’su için çok fazla yatırım beklememek gerekiyor.