Anasayfa Haber Vulkan Önümüzdeki Seneye Sarktı

Vulkan Önümüzdeki Seneye Sarktı

Direct X için doğrudan rakip olan Vulkan API’sinin piyasaya çıkışı 2016 yılına sarkacak.

AMD tarafından geliştirilen Mantle API’sinin teknolojisi üzerine kurulan Vulkan, 2015 yılı sonunda kullanıma hazır olacaktı. En azından geliştirici VWG (Vulkan Working Group) tarafından geliştiricilere bu yönde söz verilmişti. Ancak resmi çıkış tarihinin 2016 başına ertelendiği duyuruldu.

VWG tarafından yapılan açıklamaya göre Vulkan 1.0 sürümünün geliştirilmesi neredeyse tamamlanmış durumda. Yazılımın uyumluluk testleri tamamlanmış ve pek çok donanım üreticisi halen uygun sürücüleri hazırlamakla meşgul imiş. Ayrıca Windows, Android ve Linux işletim sistemleri için gereken SDK’ların da tamamlanmak üzere olduğu söyleniyor.

Açık kaynaklı bir API olan Vulkan eğer başarılı olabilirse, oyunlar başta olmak üzere grafik ağırlıklı uygulamalarda Microsoft’un Direct X egemenliğini kırabilir. Vulkan üzerine kurulu oyunları Windows dışındaki platformlarda da rahatlıkla çalıştırabilmek mümkün olacaktır. Bu da özellikle SteamOS ya da Linux gibi platformların daha da yayılmasına imkan tanıyabilir.

Bunun haricinde biraz rekabetin Microsoft gibi devleri bile tedirgin edebildiği ve yeniliğe zorladığını da unutmamak lazım. AMD’nin Mantle API’sine olan ilginin artışı, Microsoft’un yıllarca ayak sürüdükten sonra DX 12’yi en sonunda çıkarmasına sebep olmuştu. Ancak DX 12 halen oyun dünyasına beklenen katkıyı yapmış değil, bunun için yeni nesil oyunların çıkması bekleniyor.