Anasayfa Haber Error 451 Hata Kodu Geliyor

Error 451 Hata Kodu Geliyor

Error 451 Hata Kodu yakında hayatımızda olacak. Ray Bradbury’nin kült Fahrenheit 451 romanı, yeni sansür sebepli hata koduna ilham kaynağı oldu.

İnternet’te gezinirken oluşan hatalar için genelde önceden belirlenmiş hata mesajları kullanılır. Error 403, 404 gibi popüler ve sıkça karşılaşılan hatalar, genellikle istenen sayfaya erişilemediği zaman gösterilir ve sorun hakkında bilgi verir. Yakında bu hata kodu ailesine yeni bir üye eklenecek. Ray Bradbury’nin Fahrenheit 451 romanından esinlenilen Error 451, yasal gerekçelerle sansürlenen sitelerin girişinde kullanılacak.

Internet Engineering Steering Group (IESG) tarafından geçtiğimiz günlerde onaylanan hata kodu, ilk olarak eski Google mühendisi Tim Bray tarafından 2012 yılında önerilmişti. Bu eklemenin ana sebebi, kullanıcılara istedikleri siteye neden ulaşamadıklarına dair daha detaylı bilgi vermek. Örneğin bazı sansürlü web siteleri, girmeye çalıştığınızda 403 hata kodunu gösteriyor. Oysa bu kod, asıl olarak web sunucusu kaynaklı hatalarda kullanılıyor.

İlk olarak 1953’te yayınlanan ve distopya türünün en önemli eserlerinden kabul edilen Fahrenheit 451, kurgu bir gelecekte kitapların yasaklandığı ve itfaiyelerin bulunan kitapları yakmakla sorumlu olduğu bir Amerika tasviri içeriyor.