Anasayfa Haber Microsoft, Adware Yazılımları Tamamen Durduracak

Microsoft, Adware Yazılımları Tamamen Durduracak

Microsoft tarafından uygulamaya konacak olan yeni politika, adware yazılımların tamamen dışlanmasını öngörüyor.

Donanım üreticilerin sattıkları bilgisayarlara özel reklam gösterimi sağlayan yazılımlar yüklemesi alışılmadık bir durum değil. Bir süre önce Lenovo’nun bilgisayarlarında ortaya çıkan Superfish buna iyi bir örnekti. Bu tür yazılımlar genellikle zararlı değiller, ancak çalışma prensipleri ciddi güvenlik açıklarına sebep oluyor.

Microsoft ve diğer anti-virüs yazılımı şirketleri hemen harekete geçerek Superfish’i sistemlerden temizleyecek araçları kullanıcılara sunmuşlardı. Ancak adware yazılımlar ve bunların çalışmasına imkan tanıyan prosedürler, genel olarak ciddi bir güvenlik açığı oluşturmaya devam ediyor.

Microsoft tarafından alınan yeni bir karar, 31 Mart 2016 tarihinden itibaren bu türden adware yazılımların Windows işletim sistemi altında barındırılmasını yasaklıyor. Gerekli güncellemeleri de yapacak olan şirket, bu sayede güvenlik sertifikalarının kopyalanması ve sistemde açıklar oluşmasına imkan tanıyan yazılımları tamamen ortadan kaldıracak. Web tarayıcısı eklentileri bu tür adware yazılımları kurmak için tek geçerli yöntem olacak. Ancak kullanıcıların bilerek ve isteyerek sistemlerine adware kurma ihtimali de zaten pek yok.