Anasayfa Haber “Göz” Aydınlatma Sistemi, Banyo Kazalarında Yardım Çağırıyor

“Göz” Aydınlatma Sistemi, Banyo Kazalarında Yardım Çağırıyor

ODTÜ Endüstri Ürünleri Tasarım Bölümü mezunu Salih Berk İlhan, banyoda oluşabilecek kazalar sonrasında yardım isteyen bir aydınlatma sistemi hazırladı.

Birkaç hafta önce, Türk bir mühendislik öğrencisi tarafından geliştirilen akıllı eldivenle alakalı ayrıntıları paylaşmıştık. Görme engelliler için sensörlerle donatılan ve parmak hareketleriyle yazı yazılmasını sağlayan akıllı eldiven, şimdilik prototip aşamasında olsa da önümüzdeki süreçte aktif bir şekilde kullanılabilir.

Son olarak, Ortadoğu Teknik Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü mezunu Salih Berk İlhan da banyoda yaşanabilecek kazalara karşı özel bir yardım sistemi hazırlamış durumda. Salih Berk İlhan’ın “Göz” adını verdiği sistem, banyoda yaşanabilecek kazaları algılamakla kalmıyor; daha sonrasında bildirim ve uyarılarla çeşitli mercileri harekete geçiriyor.

“Göz”, esasında bir aydınlatma sistemi ve üzerinde çok sayıda sensörü barındırıyor. Böylece daha çok banyoda ıslak zeminde düşmeyle beraber oluşabilecek durumlara karşı mobil uygulama desteğiyle seçtiğiniz kişilere, aile bireylerinize ve yakın sağlık servislerine anında bilgi veriliyor. Ayrıca sağlık servisleri yoldayken, banyodaki kişiyle iletişim sağlanması adına telefon bağlantısı da otomatik olarak kuruluyor.

Salih Berk İlhan, banyoları tehlikeli bir mekan olarak adlandırıyor ve özellikle tek yaşayanların bu tür sorunlarla karşılaştığını belirtiyor. Ayrıca düşme ya da benzeri bir olayın yaşanmadığında da standart olarak aydınlatma işlemini yerine getiren “Göz”, IDEA International Design Excellence Award yarışmasında da finalist oldu. Bu konsept için patent başvuruları gerçekleştirilmiş durumda ve finans konusunda da destek bekleniyor.