Anasayfa Haber Mars Toprağından Beton Üretilecek

Mars Toprağından Beton Üretilecek

Biliminsanları, Mars toprağını kullanarak kalıcı beton barınaklar kurmanın yollarını arıyor.

NASA’nın Güneş Sistemi’ndeki diğer gezegenlere insansız hava araçları gönderme konusunda çalışmalar yaptığını belirtmiş ve ayrıntıları aktarmıştık. Bu kapsamda Mars için yeni planör hazırlayan NASA, Mars’ın yüzeyinde sıvı durumda su bulunduğuna yönelik bilgileri de aktarmıştı. NASA, Mars’taki bulgular üzerine çalışmaya devam ediyor.

Son olarak ortaya çıkan haberler, bilimadamlarının Mars’taki hedefinin yapı inşa etmek olduğu yönünde. Mars toprağının magnezyum, sodyum, potasyum ve klorür içerdiği geçtiğimiz dönemlerde belirtilmişti ve Northwestern Üniversitesi araştırmacıları, Mars toprağından yapı inşasında kullanılacak beton oluşturmaya çalışıyor.

Elbette bu çalışmaların altındaki en önemli sebep, NASA’nın Mars’a kalıcı insan yollamak istemesi. Ancak gezegendeki radyasyon seviyesinin yüksek olması, barınakların çok sağlam olmasını gerektiriyor. Radyasyona karşı koruma sağlayacak miktarda beton malzemeyi dünyadan taşımak ise eldeki teknolojiyle mümkün değil.

Ancak bu çalışmalar ilk defa yapılmıyor. NASA daha önce benzer bir çalışmayı Ay toprağıyla da gerçekleştirmişti. Bu yüzden konuya pek yabancı değiller. Bir defa Mars toprağını işlemenin pratik bir yolu geliştirildiğinde, sonrasında gezegen yüzeyinde dayanıklı beton koloniler kurmak mümkün olacak.