Anasayfa Makale 802.11ac Standardı Nedir, İhtiyacınız Var Mı?

802.11ac Standardı Nedir, İhtiyacınız Var Mı?

En güncel kablosuz veri aktarım standardına dair bilmeniz gereken her şeyi bu yazıda bulabilirsiniz.

802.11, yeni bir anakart veya kablosuz modem satın almayı düşünen kullanıcıların karşısına sürekli çıkan bir ibare. Basitçe 802.11, yanına aldığı g, b, n, ac gibi eklere göre kablosuz bağlantının ulaşabileceği maksimum hızı belirler. Bu sebeple yeni bir kablosuz modem alacağınız zaman, ürünün hangi standarda sahip olduğuna dikkat etmekte fayda var.

İlk olarak 1999 yılında 802.11b olarak karşımıza çıkan bu transfer standardı, o zamanlarda 11Mbit/s hızına sahipti. 2003’te çıkan 802.11g bu hızı 54Mbit/s’e, 2009’da çıkan 802.11n ise 450Mbit/s’e (56MB/s) çıkardı. 2013 yılında resmi olarak yayınlanan 802.11ac ise günümüzde 1.3Gbit/s hızına teorik olarak ulaşabiliyor.

802.11ac

802.11ac oldukça yeni bir standart. IEEE tarafından genel tüketici kullanımına sunulması için 2014 yılında onaylandı ve yavaş yavaş anakart ve kablosuz modemlerde karşımıza çıkmaya başladı. Standardın yeni olması sebebiyle 802.11ac damgalı ürünler de diğer modellere göre daha fazla cep yakıyor. Peki 802.11ac’yi diğer standartlardan ayıran temel özellikler nedir?

Öncelikle yukarıda belirttiğimiz gibi teoride 802.11ac, 1.3Gbit/s (163MB/s) transfer hızına sahip. Bu veri hacmi, günümüzde en yaygın bulunan 802.11n’in iki katından daha fazla. Ayrıca ac standardı, n standardının aksine sadece 5GHz frekansında çalışıyor. Bu durum ac standardında daha rahat bir bant genişliği sunsa da, 2.4GHz’in geniş dalga boyundan mahrum bırakıyor. Yani modeminizle bilgisayarınız arasında birden fazla duvar ve oda varsa, bir süre daha n standardında kalmayı tercih edebilirsiniz.

802.11

802.11ac’nin çok büyük hızlara ulaşabildiğini ve dalga boyundan fedakarlık yaparak daha rahat bir bant genişliği sunabildiğini gördük. Peki bu sayılara gerçekten ihtiyacınız var mı? Öncelikle 802.11ac’nin en önemli satış noktasının daha yüksek dosya indirme hızı olmadığını belirtelim. Elbette yeni standardın maksimum indirme hızı oldukça etkileyici. Ancak 802.11ac, ilerleyen yıllarda hayatımızda önemli bir yer kaplayacak olan aynı ağdaki platformlar arası veri akışı trendi için önemli bir rol üstleniyor.

Kullanım alanları

Bilgisayar ve telefondan TV’lere yayın yapmak, özellikle son birkaç yıldır duyduğumuz bir terim. Yakın zamanda ülkemizde de kullanılma sunulan Netflix gibi servisler, bulut oyunculuk, oyunları TV’ye yayınlama gibi aktiviteler için bant genişliği ve veri transfer hızı oldukça önemli. Her ne kadar n standardı bu tip yayınların altından şimdilik kalksa da, 4K videonun yeni standart olması ve bulut oyunculuk servislerinin yaygınlaşmasıyla daha fazla bant genişliği ihtiyacı doğacaktır.

802.11ac destekli bir modeme ihtiyacınız var mı? Pek sayılmaz. Bu standardın en önemli avantajının görüldüğü kullanım alanları henüz yaygınlaşmaktan çok uzak. Ayrıca ac standardına sahip kablosuz modemler de pek ucuz değil. Bu yüzden 4K içerik yayını veya bulut oyunculuk işlerinde bir parmağınız yoksa, ac standardına geçmek konusunda acele etmenize gerek yok.

Önümüzdeki birkaç yıl içinde ac standardı yaygınlaştıkça fiyatlar daha uygun seviyeye çekilecektir. Üstelik bulut oyunculuk gibi ac standardının nimetlerinden faydalanabileceğiniz servisler de genel kullanıcılar tarafından benimsenecektir. Ancak o zamana kadar n standardına sahip modemler çoğu işinizi görecektir.