Anasayfa Haber Google’ın Sürücüsüz Otomobili Sanıldığı Kadar Güvenli Değil

Google’ın Sürücüsüz Otomobili Sanıldığı Kadar Güvenli Değil

Trafikte yapılan analizlerle birlikte ortaya çıkan son raporlar, Google’ın sürücüsüz otomobilinde güvenliğin şimdilik yeterli seviyede olmadığını gösteriyor.

Google, yıllardır üzerinde çalıştığı sürücüz otomobillerini geçtiğimiz sene test sürüşlerine çıkarmış ve trafikte çeşitli denemeler yapmaya başlamıştı. Otomatik pilotlu araçlar konusunda Amerika’nın en popüler otomobil üreticilerinden Ford ile beraber çalışan Google, bu alana yatırımlarını artırmaya devam ediyor. Ancak son yayınlanan raporlar, Google’ın sürücüsüz otomobilinin henüz çok güvenli olmadığını gösteriyor.

Eylül 2014 ila Kasım 2015 arasındaki 14 aylık süreçte otomatik pilot tam olarak 272 kez devreden çıkarılmış ve araçta yer alan gerçek sürücü duruma müdahale etmek zorunda kalmış. Otomatik pilotun sürüş sırasında bazı durumlarda tehlikeleri analiz edemediği belirtilirken, herhangi bir kazaya sebebiyet vermemek için araçtaki sürücü kazaları önlemek durumunda kalmış. Böylece otomobildeki sürücü yardımıyla toplamda 13 kez trafik kazasının önüne geçilmiş.

Google’a göre bu 272 kayıtlı hadise, üç ana sebepten kaynaklanıyor. Bunlardan ilki otomatik pilot ile gerçek sürücü arasındaki yaşanan iletişim problemi. Diğer bir sebep ise sensörler. GPS sinyalinin kaybedilmesi kaza riskini ortaya çıkarıyor. Üçüncü sebep ise fren ve direksiyon gibi temel araç içi fonksiyonlarda meydana gelen sorunlar.

İşte bu gibi durumlarda otomatik pilot devreden çıkarılarak, araçtaki gerçek sürücünün müdahale etmesi gerekiyor. Gerçek sürücünün otomobilde meydana gelen sorunları algılayamaması durumları için görüntülü ve sesli bildirim de sunuluyor. Google, hazırlanan bu raporlar neticesinde kaza riski ve diğer konularda sürücüsüz otomobilleri geliştirmeye devam ediyor. Ancak şimdilik otomatik pilotun tam anlamıyla güvenlik sağladığını söylemek zor.