Anasayfa Haber DARPA’nın Yeni Haberleşme Çipi, Sinyal Bozuculardan Etkilenmiyor

DARPA’nın Yeni Haberleşme Çipi, Sinyal Bozuculardan Etkilenmiyor

DARPA, güvenli iletişim kurmayı sağlayan ve sinyal bozucuların etkileyemeyeceği bir haberleşme çipi geliştiriyor.

Amerikan Ordusu için yeni nesil teknolojiler geliştiren DARPA, geçtiğimiz yıllarda çeşitli savunma sistemleriyle karşımıza çıkmıştı. Son birkaç yıldır haberleşme ve iletişim alanında da önemli gelişmeler kaydeden DARPA, sinyal bozucuların etkileyemediği bir sistem üzerinde çalışıyor.

Şifreli haberleşme sistemleri sayesinde savaşta güvenli bir iletişim ağı kurmak için çalışmalar yapan DARPA’nın yeni teknolojisi, iletişim sinyallerinin bozulmasını önlüyor. Uçakların şifreli şekilde haberleşebileceği teknoloji üzerinde çalıştığı bilinen DARPA, bu sistemi farklı alanlarda da hayata geçirmek istiyor.

Yeni hazırlanan haberleşme çipi, saniyede neredeyse 1 TB veri taşıyabilecek. Diğer bir değişle bir saniye içerisinde 60 milyon analog veya dijital verinin taşınması mümkün hale gelecek. Bu çok yüksek hızdaki veri aktarımı haberleşme alanında devrim gerçekleştirecek. 32 nm üretim mimarisiyle hazırlanan haberleşme çipinin bir saniyede taşıdığı yüksek veri miktarı, düşmanların sinyal bozucular kullanarak verileri devre dışı bırakması ya da zarar vermesini engellenecek.

darpa-haberlesme-cipi1

Elbette henüz üretim söz konusu değil, ancak 32 nm mimarisiyle hazırlanan çipin üretim aşamasında 14 nm’ye geçişinin yapılması bekleniyor. Üretim mimarisinin 14 nm’ye geçişiyle birlikte performansın artacağı gibi, çipin güç ihtiyacında da önemli bir düşüş yaşanacağı tahmin ediliyor.

DARPA’nın geliştirdiği savunma sistemleri ve yeni nesil teknolojiler hakkında fikir sahibi olabileceğiniz birkaç haberimizi de paylaşalım: