Anasayfa Haber Seagate İlk 10 TB Sabit Diskini Duyurdu

Seagate İlk 10 TB Sabit Diskini Duyurdu

Western Digital’in alt kuruluşu HGST’nin ardından, Seagate de ilk 10 TB sabit diskini duyurdu.

1970 yılından bu yana depolama alanında hizmet veren Western Digital, yaklaşık dört sene önce Hitachi’nin sabit disk bölümünü satın almıştı. WD, böylece Seagate ve Samsung karşısında güçlenmişti. Bu yenilikle beraber, sabit disk kapasitelerinin artacağı tahmin edilmişti. Ayrıca sabit disklerden SSD’lere geçişin hızla artacağı da gündeme gelmişti.

Geçtiğimiz ay sabit disk cephesindeki en önemli adımı Western Digital’in alt kuruluşu HGST atmıştı. Ultrastar He10 olarak adlandırdığı ilk 10 TB’lık sabit diski duyuran HGST, bu modelde HelioSeal teknolojisini kullanmıştı. Bu sistemde sabit diskin kasası içinde hava yerine helyum yer alıyor. Okuyucu kafa ve tamburun çok daha az ısınmasını sağlayan helyum, sabit diskin enerji tüketimini azalttığı gibi cihazın ömrünü de artırıyor.

HGST’den sonra, Seagate de 10 TB sabit diskini duyurdu. Enterprise Capacity şeklinde isimlendirilen 10 TB sabit disk, 3.5 inç yapısında. Az önce bahsettiğimiz helyum teknolojisi benzer şekilde bu üründe de kullanılıyor. 7 adet plakanın yer aldığı sabit diskteki kafa sayısı ise 14.

Enterprise Capacity, bekleme durumunda çok önemli bir enerji tasarrufu sağlıyor ve SATA ya da SAS üzerinden sistemlere bağlanabiliyor. SATA ile 6 Gb/s veri taşınırken SAS’ta ise 12 Gb/s veri transferi gerçekleştirilebiliyor. Versiyona göre sabit diskte SMR (Shingled Magnetic Recording) ya da  PMR (Perpendicular Magnetic Recording) teknolojisi kullanılıyor. PMR elbette sürekli şekilde veri aktarımı yapan sistemlerde büyük avantaj sağlıyor.