Anasayfa Haber New Shepard Roketi İkinci Uçuşuyla Tarihe Geçti

New Shepard Roketi İkinci Uçuşuyla Tarihe Geçti

Blue Origin şirketinin tasarladığı New Shepard roket, ikinci kez uzaya gönderilen ve görevini başarıyla tamamlayan ilk roket olarak tarihe geçti.

Geçen hafta, SpaceX’in Falcon 9 roketinin test uçuşunun ayrıntılarını paylaşmıştık. Falcon 9 roketi başarıyla uçmasına rağmen, okyanus üzerindeki platforma iniş sırasında devrildi ve parçalandı. Dolayısıyla görev “kısmen” başarıyla tamamlandı.

Geleneksel roketler tek seferlik kullanım için tasarlanıyor. Yani bir kez uzaya fırlatıldığında ikinci kullanımı mümkün olmuyor. İşte bu yüzden aynı görevin ikinci kez gerçekleştirilmesi gereken durumlarda tekrardan roket tasarlanması gerekiyor. Bu da maliyeti artırdığı gibi, bir sonraki test sürecinin de ileri bir tarihe ertelenmesine sebep oluyor.

Blue Origin şirketi de SpaceX benzeri bir tasarım mantığı kullanıyor. Böylece aynı roket, başarıyla dünyaya geri döndüğünde gerekli düzenlemeler ve iyileştirmelerin ardından tekrardan uzaya fırlatmak mümkün oluyor. Blue Origin, roketlerini daha çok düşük irtifa yörünge uçuşları için kullanıyor.

Şirketin tasarladığı New Shepard, iki kez fırlatılan ilk roket olarak önemli bir ün kazandı. İki kez başarılı şekilde yüzeye inmeyi başaran roketle alakalı Blue Origin’in CEO’su, gelecekte çok daha uzaklara yolculuk yapmak istediklerini ve bunun için çalıştıklarını belirtti.