Anasayfa Haber Google, Drone Kullanarak 5G İnternet Dağıtacak

Google, Drone Kullanarak 5G İnternet Dağıtacak

Google, balonlardan sonra şimdi de interneti drone’larla havadan yaymaya çalışıyor. 5G hızında internet yayacak yeni sistem, acil durumlarda iletişim sağlayacak.

Google, yerleşim bölgelerinden uzakta kalan kırsal kesimlere internet götürmek amacıyla geçtiğimiz yıllarda Project Loon projesini duyurmuştu. Altyapıdan uzak bölgelere internet erişimi sağlayacak bu sistem, aynı zamanda doğal afetler sonucu internet bağlantısı kesilen bölgeler için de bu internet hizmeti amaçlıyor.

İnternet balonları, geçtiğimiz yıl Yeni Zelanda, Orta Amerika ve Avusturalya gibi bölgelerde test edilmeye başlanmıştı. Hatta bu sistem, Endonezya’da 100 milyon kişiye internet erişimi sağlamayı hedefliyor. Google, Project Loon’a ek olarak yine havadan internet erişimi sunacağı sistemler geliştiriyor.

Yeni proje, internet erişimini drone’larla sağlamak üzerine kurulmuş. Bu çalışmalar için New Mexico’da geniş bir alan kiralayan Google, SkyBender adını verdiği projeyle 5G interneti drone’larla yaymaya hazırlanıyor. Bu sistem daha çok kısa mesafelerde etkili oluyor. Yani Project Loon’daki gibi çok geniş bir alana internet sağlanamıyor.

Ancak Google’ın bu projede internetin kapsama alanını genişletmek amacıyla çalışmalar yaptığı da biliniyor. Özellikle acil durumlarda iletişim için internetin drone’larla sağlanacağı belirtiliyor. Milimetre dalga teknolojisiyle yüksek hızda veri transferine imkan tanıyacak sistem, Google Titan tarafından geliştiriliyor. 4G’ye oranla 40 kat daha yüksek hızda internet erişimi sağlayacak olan SkyBender için FDA’dan da gerekli test izinleri alınmış.