Anasayfa Makale Ücretsiz PC Güvenliği Rehberi

Ücretsiz PC Güvenliği Rehberi

Ek masrafa girmeden bilgisayarınızın güvenlik seviyesini artırmak mümkün.

Günümüzde siber saldırılara hedef olmak için standart bir bilgisayara sahip olmak yeterli. Bilgisayarlara karşı yapılan saldırılar ne yazık ki tek tip değil. Klasik virüsler ve truva atlarının yanı sıra, ransomware gibi doğrudan cüzdanınızı hedef alan zararlı yazılımlar her geçen gün daha da tehlikeli bir şekilde evrimleşiyor. Peki ya bu tehditlere kendinizi olabildiğince hazırlamak isteyenler nasıl bir yol izlemeli?

Öncelikle bilgisayarınıza ciddi bir güvenlik dopingi uygulamak için ücretli yazılımlara muhtaç değilsiniz. Elbette ücretli güvenlik yazılımları; 7/24 müşteri desteği, daha geniş güvenlik araçları ve daha isabetli zararlı yazılım tespitleriyle her zaman kullanıcıya fazladan güvenlik sunacaktır. Ancak bu, elinizi hemen cebinize atmanızı gerektirmiyor. Doğru tehditler için doğru yazılımları seçmek, çoğu zaman hem sisteminizi yeterince güvende tutacak hem de paranızı cebinizde bırakacaktır.

Antivirüs seçimi

Söz konusu bilgisayar güvenliğinin en temel parçalarından biri olan antivirüs yazılımı olduğunda, doğru yazılımı seçmek oldukça önemlidir. Piyasada ücretsiz antivirüs kategorisinde pek çok seçenek mevcut ancak bazıları, güvenlik konusunda diğerlerinden daha başarılı.

panda free 2016

Alman antivirüs test şirketi AV-Test’in yayınladığı güncel verilere göre Panda Free Antivirus, yapılan testlerde oldukça başarılı sonuçlar vermiş. Bir diğer köklü antivirüs yazılımı olan Avast Free Antivirüs de, görünüşe göre rakibi PFA kadar olmasa da etkileyici sonuçlara sahip.

Eğer doğru yazılımı seçme konusunda zorluk çekiyorsanız, başarısı tescillenmiş bu seçeneklere fırsat vermenizde fayda var.

Malware önlemi

Antivirüs yazılımlarının bilgisayarınıza bulaşmasını engellediği tüm zararlı yazılımlar bir yana, inatçı bir malware kullanıcıya oldukça sıkıntılı anlar yaşatabilir. İşte bu yüzden antivirüs yazılımına ek olarak anti-malware yazılımına sahip olmak, sizi ilerleyen zamanlarda büyük uğraşlardan kurtarabilir.

malwarebytes

Malwarebytes Anti-Malware Free yazılımı, malware engelleme konusunda kendine haklı bir ün yapmış durumda. Çoğu zaman malware saldırılarını daha sisteme ulaşmadan engellemeyi başarabilen yazılım, ek güvenlik için tasarlanmış olması sayesinde diğer antivirüs yazılımlarıyla herhangi bir çakışma yaşamadan kullanılabiliyor.

Malware engelleme konusunda bir diğer önemli yazılım ise Norton Power Eraser. NPE özellikle scareware adı verilen, kullanıcıyı antivirüs yazılımı satın alması için korkutan malware tipine karşı büyük başarı gösteriyor. Ancak Symantec’in uyardığı üzere, yazılımın agresif tarama yöntemi kimi zaman zararsız dosyaların işaretlenmesine sebep olabiliyor.

Firewall kullanın

Windows’un hali hazırda dahili bir firewall koruması mevcut. Ancak firewall üzerinde daha fazla kontrol sağlamak istiyorsanız kullanabileceğiniz bazı üçüncü parti servisler mevcut.

comodo

Comodo Free Firewall ve ZoneAlarm Free Firewall, ücretsiz firewall alanındaki en önemli alternatifler. Bu yazılımlar sayesinde hem firewall ayarlarını daha esnek bir şekilde kullanabilecek, hem de dahili firewall’dan daha etkili bir korumaya sahip olacaksınız.

Üçüncü parti firewall yazılımlarının bir diğer faydası ise bilgisayardan giden bağlantıları da gözleyebilmeleri. Windows’un dahili firewall servisi her ne kadar genellikle yeterli olsa da, sadece gelen bağlantılar üzerinde kontrole sahip.

Tarayıcı güvenliği

Günümüzde bilgisayar kullanıcıları, zamanın ciddi miktarını tarayıcılarda geçiriyor. Bu sebeple kullanıcıların tarayıcı güvenliğine dikkat etmesi oldukça önemli.

malwarebytes anti exploit

Malwarebytes Anti-Exploits Free, tarayıcı kullanımını gözlemleyerek standart antivirüs yazılımlarının radarından kaçabilen güvenlik açıklarını tespit ediyor ve zararlı yazılımların bundan faydalanmasını engelliyor. Bu sebeple bu yazılımı kullanmanızı şiddetle öneriyoruz.

McAfee SiteAdvisor ise tarayıcı kullanımında size faydası dokunacak bir diğer koruma yazılımı. SiteAdvisor, arama sonuçlarındaki linkleri kontrol ederek hedef sitenin güvenli olup olmadığını kullanıcıya bildiriyor. Ayrıca zararlı linklerin cirit attığı Facebook ve Twitter gibi sosyal ağlarda tam bir kurtarıcı olabiliyor.

Yazılımlarınızı güncel tutun

Eğer bilgisayarınızı güvende tutmak istiyorsanız almanız gereken en önemli tedbirlerden biri, kullandığınız yazılımların güncel olduğundan emin olmak. Zira kimi zaman zararlı yazılımlar işletim sistemi yerine doğrudan kullandığınız yazılımları hedef alabiliyor.

secunia psi

Elbette kullanılan bütün yazılımların güncelliğini belirli aralıklarla teker teker kontrol etmek çok büyük zaman kaybı. Bunun yerine Secunia PSI ile sisteminizdeki yazılımların güncelliğini tek bir pencereden kontrol edebilir ve hatta tek tuşla istediğiniz yazılımı güncelleyebilirsiniz.

Çalınma ihtimaline karşı dizüstü bilgisayarınızı uzaktan kilitleyin

Bilgisayarınızı yazılım cephesinde korumak için yukarıdaki önlemleri alabilirsiniz. Peki ya çalınma gibi fiziksel sorunlara karşı nasıl önlem alabilirsiniz? Öncelikle dizüstü bilgisayarınızı uzaktan kilitlemenize olanak sağlayan servisleri kullanabilirsiniz.

prey

Prey isimli ücretsiz servis sayesinde dizüsütü bilgisayarınızı uzaktan kilitleyebilirsiniz. Bilgisayarınızın arka planında sessizce çalışan bir yazılım sayesinde uzaktan bilgisayarınızın konumunu saptayabilir, kamerasını kullanarak hırsızın fotoğrafını çekebilir ve sistemi tamamen kilitleyebilirsiniz.

Yer bulma, fotoğraf çekme gibi özellikleri ücretsiz olan Prey’in aylık 5 dolar tutan ücretli servisinde ise uzaktan bilgisayardaki verileri silme seçeneği de bulunuyor.