Anasayfa Makale Bulut Yedekleme Neden Önemli?

Bulut Yedekleme Neden Önemli?

Verileri güvende tutmanın en etkili yollarından biri olan bulut yedekleme neden önemli ve nasıl kullanılmalı?

Veri yedeklemenin günümüzde pek çok yolu var. Kimi kullanıcılar halen önemli verilerini DVD’lerde saklıyor, kimileri ise çözümü harici sabit disklerde bulmuş durumda. Ancak bu yöntemlerin hiçbiri, bulut yedekleme kadar etkili ve güvenli değil.

Bulut yedekleme, adından tahmin edebileceğiniz gibi çalışıyor. Bilgisayarınıza indirdiğiniz istemci ile yedeklenecek verileri ve yedekleme sıklığını seçiyor, istemcinin verileri servise yüklemesini bekliyorsunuz. Bu sayede bilgisayarınızda veya ikincil yedek kaynağınızda geri dönülemez bir fiziksel hasarla karşılaştığınızda, verilerinizin güncel kopyasını buluttan geri çekebiliyorsunuz.

Elbette bulut yedekleme, fiziksel yedeklere olan ihtiyacı tamamen ortadan kaldırmıyor. Güvenlik açısından yedeklerinizi fiziksel bir sürücüde saklamak ve bu sürücüleri zarar görmeyecekleri şekilde muhafaza etmek halen en çok tavsiye edilen yedekleme yöntemlerinden biri. Bulut yedeklemeye, acil durum kurtarıcısı gözüyle bakabilirsiniz.

Satın alınacak servisi bulmak aslında bulut yedeklemeye girişin en kolay adımlarından biri. Backblaze, Carbonite, Mozy, SpiderOak bu alanda en çok tanınan servisler. SpiderOak dışında depolama sınırı koyan servislerden kaçınmanızı öneririz. SpiderOak’ın bu kuralın dışında kalmasının sebebi ise sıkı bir şifreleme desteğine sahip olması.

Genel olarak yedekleme servisleri, satın aldığınız plan doğrultusunda bilgisayarınızdaki verileri yedeklemenize ve buluttaki kişisel dosyalarınızı kaydetmenize izin veriyor. Bazı servisler ise fazladan ücret karşılığında harici depolama birimlerini de yedeklemenize olanak sağlıyor. Ancak buluttaki yedeğinizin güncel kalmasını istiyorsanız, harici depolama birimini düzenli aralıklarla bilgisayarınıza bağlamak zorundasınız.

Bulut yedekleme – bulut senkronizasyon farkı

Bulut yedekleme ve bulut senkronizasyon arasındaki farkı anlamak oldukça önemli. Örneğin sık kullanılan Dropbox, Google Drive gibi servisler her ne kadar bulut depolama imkanı sunsa da, daha çok nispeten küçük boyutlu kişisel verilerin saklanması için kullanılıyor.

Eğer saklamanız gereken fotoğraflar, videolar ve belgeler varsa, bulut senkronizasyon servislerini kullanmak hem daha kolay, hem de daha uygun olacaktır. Elbette bulut yedekleme servislerini de tercih edebilirsiniz, ancak bu servislerin arayüzü genel olarak tekil dosyalara erişim için yeterince kullanışlı değildir.

Şifreleme

Pek çok bulut yedekleme servisi, kendi şifreleme sistemlerinin yanı sıra, kullanıcılara verilerini kendi şifreleriyle koruma seçeneği sunuyor. Bu iki yöntemin avantajları ve dezavantajları mevcut. Eğer kendi şifrenizi kullanmaya karar verirseniz, şifrenizi unuttuğunuz takdirde yedeklenen verilerinizi kaybedersiniz.

Servisin kendi şifrelemesini kullanırsanız da bu olasılıktan kurtulur, ancak olası bir hack saldırısında verileriniz korumasız kalabilir. Bu durumda en ideal yöntem, kendi şifrenizi belirleyip bu şifreyi bir şifre yöneticisinde saklamak olacaktır.

Son olarak ilk yedekleme işleminin oldukça uzun sürebileceğini belirtelim. Yedeklenecek verilerin büyüklüğüne ve sahip olduğunuz bağlantı hızına göre bu süre değişebiliyor. Ancak bulut yedekleme kullanmayı gerektirecek bir veri yığınına sahipseniz, ilk yüklemenin bir günden uzun sürmesi için kendinizi hazırlamanızı öneririz.