Anasayfa Haber Almanya, Nükleer Füzyon İle Plazma Üretmeyi Başardı

Almanya, Nükleer Füzyon İle Plazma Üretmeyi Başardı

Almanya, 1 milyar euro maliyetle tamamlanan nükleer füzyon reaktöründe plazma üretmeyi başardı.

Özellikle son yıllarda yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılan yatırımlar hızla artıyor. Dev rüzgar türbinleri ve güneş panelleri, kuruldukları bölgelerde birçok ev ve iş yerinin enerji ihtiyacını karşılıyor. Yeni enerji sistemleri üzerinde çalışan Alman bilim adamları, füzyon enerjisini hayata geçirerek enerji sorununu tamamen ortadan kaldırmayı hedefliyor. Wendelstein 7-X şeklinde isimlendirilen füzyon stellatörü, hidrojen plazma üretimi gerçekleştiren ilk stellatör.

Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü, yaptığı açıklamalarda bu enerji kaynağının çok büyük önem taşıdığını belirtti. Daha önceki füzyon test reaktörlerinde süreklilik konusunda sıkıntılar oluyordu. Yeni füzyon stellatörü, sürekli şekilde plazma üretebiliyor ve önceki sistemlerden de bu noktada ayrılıyor. Ancak önümüzdeki üç yılda füzyon reaktörü konusunda önemli adımlar atılacağı vurgulanıyor.

Wendelstein 7-X

Geçtiğimiz sene Aralık’ta ilk kez çalıştırılan deneysel reaktör, 19 yıllık emek ve 1 milyar euro maliyetle tamamlanmış. Reaktör, hidrojene oranla daha kolay tepkimeye giren helyum atomlarını füzyona sokarak, 100 milyon santigrat dereceye çıkarmayı başardı. Özel olarak tasarlanan sistem, 16 metrelik ana gövdeye sahip ve 60 ton ağırlığında. Bilim adamları, yakın gelecekte bu sistemle temiz ve sınırsız enerji üretiminin mümkün olacağını belirtiyor.Füzyon stellatörü şimdilik test aşamasında ve enerji üretimi için kullanılmayacak.