Anasayfa Haber Facebook, Süper Hızlı İnternet İçin Yeni Fikirler Üretiyor

Facebook, Süper Hızlı İnternet İçin Yeni Fikirler Üretiyor

Facebook, milimetrik dalgalar kullanarak 60GHz bandında yüksek hızlı internet hizmeti vermek istiyor.

Google ve Facebook başta olmak üzere birçok şirket, interneti dünya genelinde daha fazla kullanıcıya yaymak için projeler yürütüyor. Elbette buna ek olarak mevcut internet bağlantısını hızlandırmak için de çeşitli çalışmalar yapılıyor. Facebook, son olarak “daha hızlı internet” kapsamında yeni bir proje üzerinde çalışıyor.

Yüksek frekans bandında (60GHz) iletişim aslında yeni bir fikir değil. Bu konu üzerine yapılan çalışmalar hayli eskiye dayanıyor. Bu frekansı kullanmanın iki avantajı var. İlki, bu bant genişliğinin pek fazla kullanılmaması ve lisans ücreti uygulamasına dahil olmaması. İkincisi de çok yüksek hızda veri aktarımına imkan tanıması. Bu frekans aralığında yayın yaparak rahatlıkla Gigabit veri aktarım hızına ulaşılabilir.

Ancak 60GHz gibi çok yüksek bir frekansın pek fazla kullanılmaması sebepsiz değil. Bu frekansta yayınlanan radyo dalgalarının menzili gerçekten de çok kısa oluyor. Bu yüzden de kullanım alanları hayli kısıtlı. Facebook mühendisleri bu frekansları internet erişimi için kullanmak isterlerse, farklı yöntemler uygulamak zorunda kalacaklar.

Bu yöntemlerden biri sık aralıklarla baz istasyonu kurmak olabilir. Ancak bu da özellikle altyapı sorunlarının büyük olduğu kırsal alanlarda başlı başına bir problem olacaktır.

Meraklılar İçin: