Anasayfa Haber 3D Yazıcılarla İnsan Kemiği Üretildi

3D Yazıcılarla İnsan Kemiği Üretildi

3D yazıcılar, tıbbi alanda kendini göstermeye devam ediyor, bu teknoloji kullanılarak insan kemiği üretildi.

Hızla gelişen 3D yazıcılar, özellikle son birkaç yılda farklı alanlarda kullanılmaya başlandı. Lawrence Livermore National Laboratory araştırmacıları, geçen yıl 3D yazıcı sayesinde kan damarı üretmeyi başarmıştı. Hatta FDA’nın da onay vermesiyle 3D yazıcıyla ilaç üretimi dahi gerçekleştirildi. Bu çalışmalar, yakın gelecekte 3D yazıcıların tıbbi alanlarda aktif şekilde kullanılacağının en somut göstergesi. Son olarak ise 3D yazıcılar kullanılarak kemik de üretildi.

Gelecekte, kemik rahatsızlıkları çeken hastalara bu yöntemle üretilen kemiklerin nakli mümkün olacak. EpiBone adı verilen projenin ilk aşaması kırılan, parçalanan ya da zarar gören kemiklerin analiz edilmesi. Tomografisi çekilen ve bilgisayarda modellenen kemikler, ardından malzeme olarak hayvan kemikleri kullanılarak biçimlendiriliyor.

EpiBone2

Ardından hastadan alınan örnekler sayesinde kök hücreleri elde ediliyor ve kemiğe enjekte ediliyor. Son aşamada ise kemik üretimi gerçekleştiriliyor. Şimdilik çok küçük parçalar için uygulanmaya hazır olan bu yöntemin, ileride daha büyük kemik parçalarının üretiminde de kullanılabileceği tahmin ediliyor.