Anasayfa Haber Orta Boy Bir Göktaşı Dünyayı Buzul Çağına Döndürebilir

Orta Boy Bir Göktaşı Dünyayı Buzul Çağına Döndürebilir

Bilim adamlarına göre, orta büyüklükteki bir göktaşının dünyayı vurmasıyla birlikte sıcaklıklar hızla düşebilir ve buzul çağı etkileri görülebilir

Birkaç yıl önce Rusya’ya düşen göktaşı, ciddi hasara sebep olmuştu. Bu olayla beraber NASA başta olmak üzere birçok farklı kurum da harekete geçmişti. Dıştan gelen tehlikelere karşı dünyayı korumayı amaçlayan NASA, bu tür bir felaket anında ülkelerin birbirleriyle iletişim kurabilmesi için özel birim de kurmuştu. Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi, Dünya’ya yakın 13.500 nesnenin bulunduğunu ve bu sayının her geçen gün arttığını da bildirmişti. Hesaplamalara göre gelecek ay yeni bir göktaşının Dünya’ya teğet geçmesi bekleniyor.

Rusya’ya düşen göktaşına oranla %50 daha büyük olan yeni göktaşının dünyaya çarpma ihtimalinin olmadığı söyleniyor. Ama tahminlere göre, gelecek sene Eylül sonunda yakından geçmesi beklenen göktaşının dünyaya çarpma olasılığı var. Bilim adamları orta boyutlardaki bir göktaşının dünyayı vurması durumunda neler olabileceği üzerinde çalışıyor. Bu tür bir göktaşının dünyaya çarpmasıyla, küresel çapta önemli bir sıcaklık düşüşü yaşanacağı tahmin ediliyor.

Çarpışma sonucu atmosfere yükselecek mikro parçacıkların atmosferde en az altı yıl boyunca kalacağı hesaplanıyor. Bu da güneş ışığını kesecek ve iklim değişikliklerine sebep olacaktır. Göktaşının düşmesiyle birlikte özellikle Avrupa, Kuzey Amerika ve Kuzey Asya’da küresel soğumayla mini bir buzul çağının yaşanabileceği de belirtiliyor. Bu durumda tarım ve hayvancılık gibi insanlığı besleyen sektörler de tamamen çökecek, kıtlık başlayacaktır.

Meraklılar İçin: Dev Asteroit’lerden Nasıl Korunuruz?