Android akıllı telefonlar için hazırlanan MyShake uygulaması, deprem öncesindeki titreşimleri analiz ederek verileri ilgili mercilere gönderiyor.
UC Berkeley’den bilim adamları, depremi önceden tahmin edebilen bir Android uygulaması hazırladı. MyShake olarak adlandırılan uygulama, akıllı telefonlarda arkaplanda çalışarak, ivmeölçer sayesinde gerçek zamanlı olarak ölçüm ve analizler yapıyor.
Telefonlarda yer alan ivmeölçerlerin hassasiyetleri özellikle son yıllarda önemli bir oranda arttı. Dolayısıyla oluşan en düşük titreşimler bile telefonlarla ölçülebiliyor. Deprem öncesindeki ilk titreşimler telefonlarla algılanabiliyor. MyShake de arkaplanda çalışırken olağan titreşimlere ek farklı bir titreşim hissettiği anda harekete geçiyor. Uygulama toplanan verileri ABD Jeolojik Araştırma Merkezi’ne gönderiliyor.
Bu aşamadan sonra ABD Jeolojik Araştırma Merkezi de harekete geçiyor ve depremin yaşanabileceği bölgelere uyarı gönderiyor. Şu an konuyla alakalı testler sürüyor. Telefonun en doğru sonuçları verebilmesi için masaya ya da düz bir zemine konulması gerekiyor. Benzer şekilde uygulamadan en iyi sonuçların elde edilebilmesi için, 12 bin m2’lik alanda 300 telefona kurulu olması gerekiyor.
Uygulamanın kullanıcı sayısı küresel çapta arttıkça, veri doğruluğu da eşzamanlı olarak artış gösterecek. Büyük sarsıntı öncesindeki birkaç saniyenin bile çok önemli olduğu düşünüldüğünde, MyShake’in görevi daha net anlaşılabiliyor. Uygulamanın yakın zamanda iOS tarafı için de çıkacağı bilgisi veriliyor.