Anasayfa Haber ABD, Savaş Gemilerinde Railgun Kullanacak

ABD, Savaş Gemilerinde Railgun Kullanacak

ABD Deniz Kuvvetleri, savaş gemilerine yeni manyetik Railgun top sistemini entegre etmeye hazırlanıyor.

ABD, gelecekteki deniz savaşları için donanmasını güçlendirmeye devam ediyor. Bir süredir “Railgun” olarak adlandırılan elektromanyetik top sistemini geliştiren ABD, bu sistemi yeni nesil Zumwalt sınıfı destroyerlere entegre etmeyi planlıyor.

Aslında bir “parçacık hızlandırıcı” olan Railgun, konvansiyonel silahlar gibi patlayıcı kimyasallar kullanmıyor. Bu sistemde mermi sesten 7 kat daha hızlı (5400 mph) fırlatılabiliyor. Bu yüksek hıza çıkılmasının en büyük sebebi yüksek enerjili elektromanyetik (Lorentz Kuvveti) alan teknolojisi. Güçlü bir manyetik alan içinde hızlandırılan 9 kiloluk bir aluminyum mermi 9076 km/s hızla fırlatılabiliyor. Mermilerin teorik menzili ise rahatlıkla 360 kilometreyi buluyor.

Savaş gemilerinde ve savunma sistemlerinde kullanılması beklenen Railgun, birçok farklı şekilde test ediliyor. Duvarlar ve çelik plakalara açılan ateş, videoda daha net şekilde görülebiliyor. Savaş gemilerinde kullanılan klasik yapıdaki topların mermileri depolamadan, sevke kadar birçok farklı sorun oluşturuyor. RailGun klasik mermilerin dezavantajlarının tamamını yok ediyor.

ABD Deniz Kuvvetleri, bu sistemi bir süredir savaş gemilerine entegre etmek istiyor. Ancak silahı çalıştırmak için gereken yüksek miktardaki elektriği üretme kapasitesine yeni nesil Zumwalt sınıfı destroyerler sahip. Daha eski gemilerde Railgun kullanmak için tüm elektrik sisteminin elden geçirilmesi gerekiyor. Eğer Railgun yeni gemilerde başarılı olursa, ABD donanmasında kullanılan 155 milimetrelik topların yerini rahatlıkla alabilir.

https://www.youtube.com/watch?v=o4ZqfEJTGzw