Anasayfa Haber DARPA, Otonom Kapalı Mekan Drone’u Hazırladı

DARPA, Otonom Kapalı Mekan Drone’u Hazırladı

DARPA, kapalı mekanlarda saniyede 20 metre mesafe katedebilen otonom drone hazırladı.

Amerika Birleşik Devletleri’nin Savunma Bakanlığı’na bağlı Defansif İleri Araştırma Projeleri Ajansı (DARPA), ABD Ordusu için çalışmaya devam ediyor. Sinyal bozuculardan etkilenmeyen haberleşme çipi hazırlayan DARPA, bu şifreli sistemle savaşta bilgi sızmasını engellemek ve güvenli bir iletişim ağı oluşturmak istiyor.

Rusya’nın soğuk savaş döneminde Sputnik füzesini uzaya göndermesiyle kurulan DARPA, beyindeki nöronlarla dijital cihazları kontrol altına alabilecek iletişim sistemi de hazırlıyor. NESD projesi kapsamında hazırlanan bu sistem de, beyin – makine arayüzü olarak tanımlanıyor ve kimyasal sinyalleri, dijitale çeviriyor. 

DARPA, son yıllarda popülerlik kazanan drone’lara yönelik yatırımlar da yapıyor. Son olarak, kapalı mekanlar için hazırlanan özel drone, 70 km/s hızla uçarak bir saniyede 20 metre mesafe katedebiliyor. Üzerinde sensör ve kameranın yer aldığı drone’nun en önemli ayrıntılarından birisi ise otomatik uçuş desteği. Böylece pilot kontrolü bıraktığında otonom moda geçiş yapılıyor ve drone çevresindeki nesnelere çarpmadan ilerleyebiliyor.

Sensörlerle, otonom sürüşte nesnelere çarpmadan uçabilen drone, kamerasıyla çevresinde olan biten tüm hareketleri gözlemleyerek analiz edebiliyor. İç mekanlarda ulaşılması zor alanları havadan gözlemlemeyi sağlayacak olan yeni drone’nun hız konusunda daha da geliştirileceği düşünülüyor.