Anasayfa Haber 3D Yazıcıyla Üretilen Organlar Hayvanlarda Başarıya Ulaştı

3D Yazıcıyla Üretilen Organlar Hayvanlarda Başarıya Ulaştı

3D yazıcıyla hazırlanan organların hayvanlara nakli başarıyla gerçekleşti, sırada insan deneyleri var.

Bilgisayarda tasarlanan herhangi bir objenin doğrudan “gerçek” baskısını almayı sağlayan 3D yazıcılarla geçtiğimiz dönemlerde farklı birçok nesne üretildi. Hatta geçen yıl Amerika’da bilim adamları 3D yazıcıyla basılan ilaçlar için ilk resmi onayı da FDA’dan almışlardı. Şimdilik 3D yazıcılarla basılan ilaçlar satışta olmasa da, önümüzdeki süreçte medikal alanında bu ürünlerin sıkça kullanılacağı tahmin ediliyor.

Benzer şekilde 3D yazıcılar, yine sağlık alanında kan damarı ve kemik üretiminde dahi kullanılabiliyor. Tasarım ve uygun malzeme olduğunda 3D yazıcılar birçok farklı alanda üretim gerçekleştirebiliyor. 3D yazıcıyla üretilen kemikler hayvanlara nakledilerek denemeler gerçekleştiriliyor. Bu testlerin de birçoğu başarılı geçiyor, yani nakledilen kemikler hayvanlarla tam uyum sağlıyor.

Bilim adamları, uzunca bir süredir “üretilebilen” insan hücreleriyle çeşitli organ hasarlarının onarımı üzerinde çalışıyor. Ancak bilim adamlarının karşısına çıkan en büyük sorunlardan biri, üretilen herhangi bir hücreyi canlı tutmaktı. Laboratuvarda herhangi bir sorun olmadan kalabilen hücreler (genellikle 0.2 mm’den daha kalın olanlar), nakil gerçekleştikten sonra etkisini kaybediyordu. Ancak, son olarak 3D yazıcılarla üç boyutlu hücreler basılarak önemli bir gelişme kaydedildi. ABD Wake Forest Baptist Tıp Merkezi, içinde süngerler gbi mikroskobik kanalların bulunduğu üç boyutlu hücreleri basarak tarihe geçti.

3d-yazici-organ2

Su bazlı bir jel ile birlikte plastik malzemenin beraber kullanıldığı sistemde, jel hücrelerin büyüyebilmesini sağlarken, plastik malzeme ise hücreye şeklini veriyor. Şimdilik bu hücreler hayvanlar üzerinde test ediliyor. Ancak, önümüzdeki süreçte testlerin de artmasıyla birlikte insanlarda da kullanılmaya başlanacak.

Konuyla alakalı en önemli örneği bu konuda çalışmalar gerçekleştiren bir profesör veriyor. Profesöre göre hastanın herhangi bir kemiği kırıldığında röntgen çekilmesi sonrasında kırık parçanın görüntüsü bilgisayara aktarılacak ve akabinde gerekli parçanın üretimi 3d yazıcıyla gerçekleştirilecek. Sonrasında ise nakil işlemine geçilecek. 3D yazıcıların gelecekte sağlık alanında aktif şekilde kullanılacağı aşikar.

Meraklılar İçin: