Anasayfa Haber Apple, FBI Talebine Olumsuz Yanıt Verdi

Apple, FBI Talebine Olumsuz Yanıt Verdi

Tim Cook, San Bernardino saldırganının telefonuyla alakalı FBI tarafından gelen arka kapı açma talebine olumsuz yanıt verdi.

Yaklaşık iki ay önce Syed Rizwan Farook, Kaliforniya’nın San Bernardino ilçesinde 14 kişinin hayatını kaybettiği bir saldırı düzenlemişti. FBI, konuyla alakalı incelemelere hemen başlamış ve saldırganın telefonunu çözümlemeye çalışmıştı. Başarılı olamayan FBI, konunun bir an önce çözüme kavuşması için çalışmalarını sürdürüyor.

Saldırganın iPhone 5c kullanması, konunun Apple’a kadar uzanmasına sebep oldu. Son olarak mahkeme, FBI’ın bir türlü gerçekleştiremediği işlemi Apple’ın yapması yönünde karar almıştı. Apple’dan konuya alakalı beklenen açıklama nihayet geldi. Şirketin CEO’su Tim Cook, FBI’a bu konuda yardımcı olamayacaklarını, iOS’ta bir arka kapı açamayacaklarını net bir şekilde belirtti.

Dört haneli herhangi bir şifrenin kırılabilmesi için 10 bin farklı kombinasyonun denenmesi gerekiyor. Ancak iOS’lardaki otomatik silme özelliği aktif edildiğinde, giriş şifresi eğer 10 kez yanlış girilirse sistem verileri tamamen siliyor. Dolayısıyla FBI, bu 10 bin farklı kombinasyonu deneyemiyor ve topu Apple’a atıyor.

Ancak Tim Cook’tan gelen yanıt gayet net. CEO, iPhone’lara bu ve bunun gibi durumlarda arka kapı açmayacaklarını ifade ediyor. Bu tarz bir talebin kullanıcı gizliliğini hiçe saymak anlamına geldiğini belirten Cook, FBI’ın istediğini gerçekleştiremeyeceklerini ve bu işlemi yapan bir yazılıma sahip olmadıklarını da belirtiyor. Ayrıca Tim Cook, eğer bunun için bir yazılım geliştirilirse hükümetin farklı kullanıcıların kişisel verilerine erişmek için de bu sistemi kullanabileceğini düşünüyor.