Anasayfa Haber Rusya, Göktaşlarını Füzeyle Vuracak

Rusya, Göktaşlarını Füzeyle Vuracak

Rusya, dünyaya yaklaşan göktaşlarını kıtalararası balistik füzelerle vurmaya hazırlanıyor.

2013’te Rusya’ya göktaşı düşmesiyle oluşan ciddi hasar, uzay ajanslarını harekete geçirmişti. NASA ve diğer birçok kurum, dünyayı dıştan gelen tehlikelere karşı korumak amacıyla çalışmalar yapıyor. Rusya’ya düşen göktaşının nispeten küçük boyutları sebebiyle teleskop ve radarlar tarafından tespit edilemediği de belirtilmişti.

Dünyaya yakın 13.500 farklı nesnenin bulunduğunu belirten NASA, olası göktaşı düşmesi durumunda ülkelerin birbirleri arasındaki iletişimi kolaylaştırmak için özel birim kurmuştu. Rusya da 1,500 kişinin yaralandığı bu olaydan sonra savunma çalışmalarını artırmıştı. Rusların üzerinde çalıştığı çözüm, dünyaya yaklaşan asteroitleri doğrudan füzelerle vurma fikri üzerine kurulu.

Rusya, kıtalar arası balistik füzeleriyle göktaşlarını vurmaya hazırlanıyor. Göktaşları, bu sayede dünyaya ulaşmadan birkaç saat önce yok edilecek. Rus haber ajansı TASS, bu çalışma için çok büyük bir bütçe gerekmeyeceğini bildiriyor. Bu sistemin 20 ila 50 metre çapındaki göktaşlarına karşı kullanılabileceği belirtiliyor.

Hatta Rusya, dünyaya yakın geçmesi beklenen Apophis üzerinde 2036 yılında ilk denemeyi yapmak istiyor. Astrofizik uzmanları ise bu durumun çok riskli olabileceğini savunuyor. Daha önce yapılan hesaplar, bir nükleer füzenin bir meteoru durdurmaya yetmeyeceğini gösteriyordu. Hatta göktaşının parçalara ayrılıp gezegenimizi birden fazla noktadan vurması da söz konusu olabilir.

Meraklılar İçin: