Anasayfa Haber İnsan Beyninin Hesaplanan Kapasitesi 1 Petabayt!

İnsan Beyninin Hesaplanan Kapasitesi 1 Petabayt!

Son araştırmalara göre insan beyninin kapasitesi 1 Petabayt! Bu kapasiteyle 13.3 yıl boyunca sürekli HD video kaydı yapılabiliyor.

Bilim adamları insan beyni üzerinde aralıksız çalışıyorlar. Beynin çalışma mekanizması, kapasitesi ve diğer ayrıntılarıyla alakalı her geçen gün yeni bir bilgi ortaya çıkıyor. Bilim adamları, devamlı yeni bilgi depolayan insan beyninin kapasitesini hesapladılar. Hesaplamalara göre insan beyninin toplam kapasitesi 1 Petabayt. Bu kapasite, daha önce yapılan hesaplamaların tam olarak 10 katına denk geliyor. Yani insan beyni, daha önce gerçekleştirilen tahminlerden 10 kat daha fazla depolama alanına sahip.

Bu hesaplama, sinapsların taşdığı veri boyutuna bakılarak yapılıyor. Sinapslar, nöronlar arasındaki veri aktarımını sağlıyorlar. Her ne kadar bilgisayar dünyasında tam bir karşılıkları olmasa da, her sinaps ortalama 4.7 bit veri taşıyabiliyor. Ancak beyin veri aktarımını ve depolamasını herhangi bir bilgisayardan çok daha farklı, daha verimli biçimde gerçekleştiriyor. Ortalama bir beyin saatte 20 Watt gibi çok düşük bir enerji tüketimiyle günlük çalışmasını yürütebiliyor.

Araştırma, Salk Enstitüsü Profesörleri tarafından gerçekleştirildi. Projenin başında Terry Sejnowski bulunuyor ve bu yeni gelişmenin nörobilim alanında çok önemli bir adım olduğunu vurguluyor. Terry Sejnowski, çalışmalarını düşük enerjiyle yüksek hesaplama gücü konusuna yöneltiyor. İnsan beyninin diğer ayrıntılarının da ortaya çıkmasıyla beraber, bu prensibe dayanarak bilim adamları daha düşük enerjiyle çalışabilen bilgisayarlar ve elektronik aletler hazırlayabilecekler.