Anasayfa Haber İHA Kayıt Sistemi Artık Devrede

İHA Kayıt Sistemi Artık Devrede

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, 23 Şubat itibariyle İnsansız Hava Aracı kayıt sistemini devreye soktu.

İnsansız Hava Araçları ya da diğer adıyla drone’ların kayıt altına alınmasıyla ilgili ilk somut adımı geçtiğimiz yıl Amerikan Federal Havacılık Kurumu atmıştı. ABD, bu sistemle drone uçuracak kişilerin lisans alması gerektiğini açıklamıştı. Geçen ay, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü de benzer bir kararı ülkemiz için almıştı. Kayıt işlemi gerçekleştirildikten sonra her İHA veya drone’un kendine has bir kimliği olacak.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ya da Emniyet birimleri, kayıt yaptırılmayan drone’ların uçurulması durumunda ceza kesip, drone’lara el koyabilecek. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, kendi sitesinden İHA kaydıyla alakalı detayları bilgileri yayınladı. Sistemde İHA’lar dört farklı kategoriye ayrılmış.

500 gramdan daha hafif olan drone ya da insansız hava araçlarının kayıt yaptırması gerekmeyecek. Ancak, 500 gram ila 25 kg arasında ağırlığı olan drone’ların, internet üzerinden Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü sistemine kayıt edilmesi gerekiyor. 25 kg’dan daha ağır bir İHA’ya sahip olanların ise kayıtlarını Türk Hava Araçları Tescili’ne yaptırması gerekecek. Drone’ların, herhangi bir izin olmadan uçuşa yasak bölgelerde havalanması, 17 bin TL’ye kadar para cezası kesilmesiyle sonuçlanacak.

İHA kategorileri:

  • İHA0: 500 gram – 4 kg aralığı (500 gram dahil),
  • İHA1: 4 kg – 25 kg aralığı (4 kg dahil),
  • İHA2: 25 kg – 150 kg aralığı (25 kg dahil),
  • İHA3: 150 kg ve daha ağır olan drone’lar (150 kg dahil),

insansiz-hava-araci-kayit-sistemi

Ayrıca, ticari amaçlı drone’ları uçuracak pilotların sağlık raporu, ehliyet ve telsizle haberleşme sertifikası gibi belgelere de sahip olması gerekiyor. Ek olarak, ticari amaçlı drone kullanımında uçuş rotaları da kayıt altına alınacak. Yeni satın alınan İHA’lar ise fatura kesim tarihinden itibaren 7 gün içerisinde sisteme kayıt edilmek zorunda.

İnsansız Hava Aracı Kayıt Sistemi, 23 Şubat 2016 itibariyle kayıtları kabul etmeye başladı ve kayıtlar 1 Mayıs’a kadar devam edecek.

İHA Kayıt İçin: İnsansız Hava Aracı Kayıt Sistemi