Anasayfa Haber SpaceX, Falcon 9 Roketinin Seri Üretimine Başladı

SpaceX, Falcon 9 Roketinin Seri Üretimine Başladı

Falcon 9 roketinin test ve geliştirme sürecinin tamamlandığını açıklayan SpaceX, seri üretime geçildiğini de belirtti.

Elon Musk’ın uzay ve havacılık şirketi SpaceX, geçen yıl en sonunda NASA’nın uçuş kontratlarından birini almayı başarmıştı. Yörüngeye yük taşıyan SpaceX’in hedefi, 2017’de Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) astronot da uçurmak. Bu iş için uzun bir süredir üzerinde çalışılan Dragon uzay gemisini ve Falcon 9 roketini kullanacak olan şirket, Falcon 9 testlerine tüm hızıyla devam ediyor. Hatta en son geçen ay Falcon 9 ile başarılı bir uçuş gerçekleştirilmişti. Ancak roket okyanus üzerindeki platforma konarken, devrilerek parçalara ayrılmıştı.

SpaceX yöneticilerinden Gwynne Shotwell, Falcon 9 roketinin test ve geliştirme aşamalarının tamamlandığını açıkladı. Bundan sonraki adımın seri üretim olduğunu belirten Shotwell, üretim fabrikalarını genişlettiklerini de söyledi. Böylece her yıl 18 adet Falcon üreteceklerini ifade etti. Ayrıca SpaceX’in hedefinin bu yıl sonunda 30 roket üretim kapasitesine ulaşmak olduğunu da dile getirdi.

Birkaç hafta içinde yeni bir Falcon 9 testinin yapılması bekleniyor. Daha sonrasında da ikişer ya da üçer haftalık periyotlarla çeşitli denemeler gerçekleştirilecek. Gelecek yıl Falcon 9 ile uzaya insanlı uçuşları başlatmak isteyen SpaceX, Dragon uzay aracına bir de kaçış sistemi entegre edecek. Bu sistem motorlarda arıza çıkması halinde kapsülün güvenli şekilde ayrılmasını sağlayacak.

SpaceX, Instagram sayfasından paylaştığı fotoğrafla, beş yeni roket üzerinde çalıştıklarını da doğruladı.

View this post on Instagram

5 rocket first stages in work at HQ

A post shared by SpaceX (@spacex) on