Anasayfa Teknoloji 5G Hız Testi – MWC 2016

5G Hız Testi – MWC 2016

5G teknolojisinin geliştirmesi ve testleri devam ediyor. Japon NTT DoCoMo, MWC 2016’da hem 5G hız testi sergiledi, hem de VR ile havadaki veri aktarımını gösterdi.

Mobile World Congress 2016 esnasında Barselona’da NTT DoCoMo, 5G ultra geniş bant internet hız testini sergiledi. Fuar alanında yapılan testi canlı bir şekilde gördük ve Technopat izleyicileri için hızı sergileyen kısa bir video hazırladık.

Sergilenen hız testinde 2 Gbps hızı biz de gördük. Bu hızın pratikteki hali nasıl olacak görmemiz için uzun zaman var. Zira standartlar kesin olarak belirlenip frekanslar ayarlandıktan sonra bir de altyapının yaygınlaşması gerekiyor.

NTT DoCoMo’nun paylaştığı bilgilere göre 5G teknolojisinin temelleri 2014’ün son çeyreğinde atılmaya başlandı. Bazı frekanslar ile denemeler başladı. Ancak 3G, 4G ve 5G gibi büyük adımlar kolay atılmıyor. Her bir teknoloji için yıllar süren araştırma ve geliştirme çalışmalarında pek çok firma rol oynuyor.

Teknoloji üzerinde çalışan firmalar oldukça kalabalık: Huawei, Fujitsu, NEC, Ericsson, Samsung, Mitsubishi Electric, Nokia, Intel, Qualcomm, Panasonic, Keysight Technologies, Rohde&Schwarz gözümüze çarpan bazı isimler.

Son olarak NTT DoCoMo’dan biraz bahsedelim, Japonya’da yer alan bu teknoloji ve telekomünikasyon devi şirket daha önce 3G teknolojisinin ve ardından 4G teknolojisinin uygulanmasında da öncü olmuştu. Japonya’nın bu konuda hızlı davranmasının sebebi cep telefonu pazarının ülkede oldukça erken ve hızlı gelişmesi oldu. Kullanıcılar büyük miktarda mobil veri kullanıyor ve DoCoMo devamlı altyapı yatırımı ile ülkedeki kullanıcıların ihtiyaçlarına yanıt veriyor.

Dipnot: DoCoMo’nun en eğlenceli buluji Emoji oldu. 1998-1999 yıllarında Shigetaka Kurita i-mode’un bir özelliği olarak geliştirilmişti. Mesajlaşma uygulamasını diğerlerinden ayırt etmeyi amaçlıyordu ancak günümüzde evrensel bir internet dili haline geldi.