Anasayfa Haber Apple, 3D XPoint SSD Kullanabilir

Apple, 3D XPoint SSD Kullanabilir

Apple gelecekte 3D XPoint teknolojili SSD’leri ilk kullanacak bilgisayar üreticisi olabilir.

Yarı iletken sektörünün iki önemli ismi Intel ve Micron, birkaç yıldır 3D XPoint teknolojisi üzerinde çalışıyor. Geçen sene bu yeni nesil bellek teknolojisi resmileşmiş ve ilk olarak 20 nm üretim mimarisinin kullanılacağı açığa çıkmıştı. Üretimi sır gibi saklanan yeni 3D XPoint bellek teknolojisinde özel bir metal alaşıma yer veriliyor ve bu sayede en gelişmiş NAND Flash belleklerden 1000 kat daha hızlı çalışabiliyorlar.

Bu bellek teknolojisinin diğer bir avantajı ise belleklerin uzun ömrü olacak. Yine benzer şekilde NAND Flash bellek yongalarına oranla çok daha uzun süre kullanılabiliyorlar. Ek olarak, elektrik kesintisi yaşandığında da veriler de güvenli bir şekilde saklanmaya devam ediyor.

Standart tipteki belleklere göre 10 kata varan daha yüksek yoğunluk ve dolayısıyla kapasite vaat eden 3D XPoint bellekler, Optane markası sayesinde ilk kez yeni nesil Mac bilgisayarlarda karşımıza çıkabilir. Konuyla alakalı net bir tarih şimdilik yok. Ancak, XPoint belleklerin bulunduğu Optane SSD’lerin piyasaya sürülmesiyle birlikte, Apple’ın harekete geçeceği tahmin ediliyor.intel-xpoint

Apple, aslında halihazırda bazı Mac bilgisayarlarında PCI-Express yuvasında SSD barındırıyor. Bu SSD’lerin çalışma prensibi, NVMe olarak da isimlendirilen kalıcı bellek teknolojisini temel alıyor. Söylentilere göre, Optane SSD’ler NVMe uyumluluğu sayesinde Mac sistemlerde kolay bir şekilde kullanılabilecek. Apple’ın bu yeni bellek teknolojisini içeren SSD’leri öncelikle MacBook’larda tercih edileceği de tahmin ediliyor.

Meraklılar İçin: SSD Arabirimleri: M.2, U.2 ve NVMe Nedir?