Anasayfa Haber Rusya Ve AB, Mars’ta Yaşam İzi Arıyor

Rusya Ve AB, Mars’ta Yaşam İzi Arıyor

Rusya ve AB’nin ortak projesi ExoMars 2016 kapsamında Mars’a ilk gemi gönderildi.

NASA, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamayla yeni Mars görevini ertelendiğini bildirmişti. Mars yüzeyinde sismik çalışmalar yapacak olan InSight keşif aracında çıkan donanım sorunları, görevin 2018’e ertelenmesine neden oldu. Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi, bu iki yıllık gecikmenin uzun vadede herhangi bir problem oluşturmayacağını ve yeni görevleri sekteye uğratmayacağını da bildirmişti. Rusya ve AB tarafından ortaklaşa geliştirilen ExoMars 2016 projesi ise programa uygun olarak yürüyor. Proje kapsamında hazırlanan Proton-M roketi kısa bir süre önce uzaya fırlatıldı.

Rusya Ve AB, Mars’ta Yaşam İzleri Bulmayı Amaçlıyor

Ruslar tarafından hazırlanan Proton-M roketi, Baykonur Uzay Üssü’nden uzaya fırlatıldı. Bu roket, Schiaparalli modülü ve Gas uydusunu Mars’a taşıyacak. Rusya ve AB’nin ortak projesi olan ExoMars 2016 görevi Mars’ta yaşam izleri arayacak. Mars yüzeyindeki metan birçok farklı testten geçirilerek kökeni belirlenecek, Kızıl Gezegen’deki yaşamın izleri ortaya çıkarılacak.

ExoMars 2016 projesi henüz başlangıç aşamasında. Birkaç yıl sonra projede ikinci aşamaya geçileceği belirtiliyor. Elbette bu süreçte de arka planda çalışmalar tüm hızıyla devam edecek. Yapılan analizler sonucu ortaya çıkan veriler, projenin ilerleyen safhalarında büyük önem taşıyacak. Rusya Federal Uzay Ajansı başkanı, bu projenin Merkür ve Ay’daki uzay araştırmalarının da önünü açacağını düşünüyor.