Anasayfa Haber Çin, Çok Güçlü Bir Uzay Teleskobu Tasarlıyor

Çin, Çok Güçlü Bir Uzay Teleskobu Tasarlıyor

Çin, NASA’nın emektar Hubble’ına oranla 300 kat daha güçlü olacak bir teleskop tasarlıyor.

Bilim adamları, uzay teleskoplarını çok daha güçlü bir hale getirmek için gittikçe büyük lensler kullanmak zorunda kalıyorlar. Ancak, ABD için gizli projeler üzerinde çalışan Lockheed Martin, standart uzay teleskoplarına göre daha küçük ve daha güçlü modeller üzerinde çalışıyor.

NASA’nın aktif olarak kullandığı 25 yıllık teleskobu Hubble’ın görüş mesafesi birkaç yıl önce yapılan çeşitli düzenlemelerle 20 kat artırılmıştı. Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi, 2.4 metre çapında ve Hubble’a oranla 100 kat daha fazla görüş mesafesi sunacak WFIRST isimli yeni bir uzay teleskobu geliştiriyor. Amerika’nın yanı sıra Çinli bilim adamları da yeni uzay teleskopları üzerinde çalışıyor.

Çin, NASA’nın emektar Hubble teleskobuna oranla 300 kat daha geniş görüntü alanına sahip bir teleskop tasarlıyor. Şimdilik bu yeni teleskobun ismi belli değil. Ancak, yeni teleskobun modüler uzay istasyonu olarak da bilinen Tiangong ile uyumlu çalışacağı belirtiliyor.

Yeni teleskop doğrudan uzay istasyonuna entegre edilebilecek bir sisteme sahip. Karanlık enerji, karanlık madde ve gezegen araştırmalarında kullanılacak teleskobun, gözlemlenebilir evrenin %40’lık bölümünü 10 yılda inceleyebileceği hesaplanıyor.