Anasayfa Haber MediaTek Helio X20, Gelecek Ay Piyasaya Çıkıyor

MediaTek Helio X20, Gelecek Ay Piyasaya Çıkıyor

MediaTek’in amiral gemisi modellere yönelik hazırladığı Helio X20 mobil işlemcisi, gelecek ay satışa çıkacak akıllı telefonlarda kullanılmaya başlanacak.

MediaTek, geçen sene ilkbaharda Helio X20 modelini duyurmuştu. 10 çekirdekli bu mobil işlemci, yerini Helio X25’e bırakmaya hazırlanırken; tanıtımın ardından geçen 10 ayda herhangi bir cihazda kullanılmamıştı. Ancak şirket Shenzen’de düzenlediği özel bir etkinlikte, gelecek aydan itibaren Helio X20’nin kullanıldığı akıllı telefonların piyasaya çıkacağını bildirdi.

Helio X20, 4+4+2 şeklinde düzenlenmiş 10 çekirdekli işlemciyi barındırıyor. Bu takım 1.4 GHz’de çalışan dört adet Cortex-A53 çekirdeğine ek olarak, dört adet 2 GHz Cortex-A53 ve iki de 2.5 GHz Cortex-A72 çekirdeklerini içeriyor. Elbette bu işlemciler, sınıflandırılma biçimlerine göre farklı görevleri yerine getiriyor.

İlk dört Cortex-A53 çekirdeği düşük güç gerektiren uygulamalar konusuna yoğunlaşırken, diğer Cortex-A53 çekirdekleri ise daha fazla performans gerektiğinde faaliyet gösteriyor. Son iki çekirdek ise hızından da anlaşılabildiği gibi en yüksek performans gereken durumları hedef alıyor. Helio X20’nin grafik işlem birimi ise 780 MHz Mali T880MP4.

Helio X20’nin en büyük avantajlarından biri SilkSwipe isimli teknoloji. Bu teknoloji, dokunmatik ekranlarda tepki süresini çok önemli bir oranda hızlandırıyor. Ayrıca MiraVision CrystalView ve Chameleon Display gibi ekran parlaklık ve renk sıcaklığı konusunda çeşitli optimizasyonlar yapan teknolojilere de destek veriliyor. Üstelik yonga setinde LTE Cat 12/13 bağlantı da yer alıyor.

MediaTek, Qualcomm’un bu seneki amiral gemisi akıllı telefonlarda kullanılan Snapdragon 820 modelini hedef alıyor. 4K çözünürlük desteği de bulunan MediaTek Helio X20, 20 nm üretim mimarisine sahip. Yapılan testlere göre Helio X20’nin eski yonga setlerine oranla performansta %15, enerji tüketiminde de %30 civarında fark yarattığı ifade ediliyor.