Anasayfa Haber G.fast, Bakır Kabloda Fiber Hızı Sağlıyor

G.fast, Bakır Kabloda Fiber Hızı Sağlıyor

G.fast isimli yeni teknoloji, yüksek hızlı interneti standart bakır kablolar üzerinden iletiyor.

Günümüzde yüksek hızlı internet kullanmak isteyenler fibere yönelmek zorunda kalıyor. Ancak G.fast isimli yeni bir teknoloji, fiber altyapısına gerek duymadan, standart kablolar vasıtasıyla yüksek hızlı internet vaat ediyor. Bu teknolojiyle her caddeye ya da sokağa fiber altyapısı kurmak yerine, anahtar bölgelere yüksek hızlı bir internet erişim noktası yerleştirilmek yetiyor.

Yani altyapıda herhangi bir değişiklik yapmadan, halen kullanılan bakır kablolar vasıtasıyla 1 Gbps’e ulaşan hızlarla internet erişimi mümkün hale geliyor. Böylece fiber altyapısı kurulmasına gerek kalmadan yüksek hızda internet bağlantısı sağlanıyor.

G.fast şu anda bir İngiliz telekomünikasyon şirketi tarafından da test ediliyor. Yakın zamanda bu teknoloji kullanılarak İngiltere’de bazı bölgelere yüksek hızlı internet erişimi sağlanacağı da belirtiliyor. British Telecommunication, yaptığı araştırmalarda G.fast’in fiber altyapısına göre beş kat daha hızlı ve beş kat daha ucuz olduğunu görmüş.

G.fast, yüksek hızlı internet erişimini yalnızca çok yakın yerlere verebiliyor. Yani her sokağa yerleştirilen internet erişim noktası, 100 ila 150 metre yakınlardaki bölgelere interneti dağıtabiliyor. Ancak, teknoloji geliştirilme aşamasında ve önümüzdeki süreçte daha geniş bir alana internet sağlanabilir.

Projeyi geliştiren şirketler arasında Deutsche Telekom (Alman telekom şirketi) ve Nokia’nın da yer aldığını belirtelim. Ayrıca 2020’de 10 milyon farklı noktada G.fast erişim noktasının bulunacağı da gelen bilgiler arasında.