Anasayfa Makale Denuvo Kopya Koruması Nedir?

Denuvo Kopya Koruması Nedir?

Son yıllarda adından sıkça söz ettiren Denuvo hakkında bilmeniz gerekenleri bu yazıda topladık.

Dağıtımcıların oyunlarında kopya koruması kullanması yeni bir trend değil. Oyun şirketleri, korsan dağıtımın önüne geçmek için yıllardır çeşitli koruma yöntemlerini deniyor. Kopya koruma yazılımları, bu süreçte sıkça tercih edilen bir yöntemdi. Ancak çoğu zaman kopya koruma yazılımları sadece oyunu satın alanların başını ağrıtmaya yaradı.

Oyun dünyası geçmişte StarForce, SecuROM gibi kopya koruma yazılımlarını gördü. Ancak bunlardan hiçbiri Denuvo kadar kendinden söz ettirmedi. Avusturyalı Denuvo Software Solutions tarafından geliştirilen Denuvo kopya koruma teknolojisi, ilk olarak 2014 yılında kullanıma girdi ve kısa sürede kendinden söz ettirmeyi başardı.

Denuvo ilk ortaya çıktığında genel söylenti, yazılımın kendisini sürekli şifreleyip çözdüğü ve bu yüzden güvenliği aşmanın imkansız olduğu yönündeydi. Ancak Denuvo bu iddiayı hemen yalanlayıp sürekli şifrelemenin güvenlik ve performans açısından bir fayda sağlamayacağını belirtmişti. Bu açıklamadan kısa bir süre sonra Çinli 3DM grubu Denuvo’yu alt ettiklerini duyurdu. Korsan grubun iddiasına göre Denuvo teknolojisi, yazılımın kurulduğu her sistem için farklı bir kriptografik anahtar isteyen 64-bitlik bir şifreleme mekanizması kullanıyor.

Elbette kopya koruma yazılımlarının en temel işlevi, korsan grupların oyunun güvenlik sistemini aşmasını engellemektir ve Denuvo bir süredir bu konuda korsanlara zor günler yaşatıyor. Örneğin Denuvo kullanan Dragon Age Inquisition oyunun kırılması neredeyse bir ay sürmüştü. Denuvo, bütün oyunların eninde sonunda korsana yenik düşeceğini belirtse de, Ars Technica’nın raporuna göre çoğu oyun, net satışını çıkışının üzerinden geçen ilk 30 günde gerçekleştiriyor. Yani bu durumda Denuvo, korsanları oyalayarak dağıtımcıların oyunlardan daha fazla para kazanmasını sağlıyor.

Denuvo kopya koruma teknolojisi, en son geçtiğimiz aylarda adından söz ettirdi. Çinli 3DM grubunun, Just Cause 3 üzerindeki çalışmalarını sonlandırma kararı, Denuvo’nun başarısını tekrar gözler önüne serdi. Korsan grup ayrıca şifreleme teknolojilerindeki gelişmeler sebebiyle ilerleyen yıllarda korsan oyun sektörünün ciddi bir darbe alabileceğinin de sinyallerini vermişti. Ayrıca Denuvo’dan Thomas Goebl, kopya koruma teknolojileri sayesinde bazı konsola özgü oyunların PC platformuna geçiş yapabileceğini belirtmişti.

Şu anda Denuvo kullanan oyunlar

Oyun adı Dağıtımcı Geliştirici
FIFA 15 Electronic Arts EA Canada
Lords of the Fallen CI Games CI Games
Dragon Age: Inquisition Electronic Arts BioWare
Battlefield: Hardline Electronic Arts Visceral Games
Batman: Arkham Knight Warner Bros. Interactive Rocksteady Studios
Mad Max Warner Bros. Interactive Avalanche Studios
Metal Gear Solid V: The Phantom Pain Konami Kojima Productions
FIFA 16 Electronic Arts EA Canada
Anno 2205 Ubisoft Blue Byte
Star Wars Battlefront Electronic Arts EA DICE
Just Cause 3 Square Enix Avalanche Studios
Rise of the Tomb Raider Square Enix Crystal Dynamics
Unravel Electronic Arts Coldwood Interactive
Far Cry Primal Ubisoft Ubisoft Montreal
Plants vs. Zombies: Garden Warfare 2 Electronic Arts PopCap Games
Hitman Square Enix IO Interactive
Need for Speed Electronic Arts Ghost Games
Mirror’s Edge Catalyst Electronic Arts EA Digital Illusions CE