Anasayfa Haber FBI, Artık Apple’dan Yardım İstemeyebilir

FBI, Artık Apple’dan Yardım İstemeyebilir

Apple’dan San Bernardino saldırganının iPhone şifresinin kırılması için yardım isteyen FBI, artık bu konuda Cupertinolu şirkete gerek duymayabilir.

Apple, San Bernardino zanlısının iPhone’u konusunda FBI’ın “şifre kırma” talebine olumsuz yanıt vermiş ve kullanıcı gizliliğini savunmuştu. Microsoft, Google, Facebook ve Twitter gibi sektördeki önemli şirketlerin de Apple cephesinde yer almasıyla, FBI konuyu mahkemeye taşımıştı. 22 Mart’taki mahkemede FBI ve Apple’ın karşı karşıya gelmesi gerekiyordu. Ancak FBI, yaptığı açıklamayla davanın ertelenmesine sebep oldu.

FBI, Apple ile yürüttüğü sürece ek olarak bir yandan da iPhone şifresinin kırılması hususunda çözüm yolları arıyordu. Sonunda şifreleme ve şifre kırma konusunda destek alacağını açıkladı. FBI bu sayede Apple’ı tamamen devre dışı bırakıp, iPhone’un kilidini açıp verilere erişebilir. Apple birkaç gün önce iPhone SE etkinliğinde FBI’a karşı duruşunun değişmeyeceğini ve herhangi bir taviz vermeyeceğini açıklamıştı. Veri gizliliğini önemseyen Apple, toplamda bir milyar kullanıcısının olduğunu ve bunun da ciddi sorumlulukları beraberinde getirdiğini bildirmişti.

FBI tarafında beklenen gelişme yaşanırsa, yani iPhone’un şifresi kırılabilirse, gelecekte bu tür konular için teknoloji üreticilerin kapılarını çalmaya gerek kalmayacak. Yani özellikle yoğun kullanıcı kitlesi düşünüldüğünde Apple’ın kapılarının aşınmayacağı da söylenebilir. Ancak şifreli ürünlerde dahi kullanıcı verilerine erişiliyor olması, üreticileri daha yeni ve kırılması zor güvenlik teknolojileri üzerinde çalışmaya zorlayacak.