Anasayfa Haber Intel, Tick-Tock Geliştirme Modelini Bırakıyor

Intel, Tick-Tock Geliştirme Modelini Bırakıyor

İşlemci geliştirme konusunda yıllardır aynı çalışma modelini kullanan Intel, tick-tock sistemini sonlandırıyor.

Intel, 2007’den bu yana işlemci geliştirme konusunda “tick-tock” modelini benimsiyordu. Hazırladığı üretim cetveli doğrultusunda işlemcileri tasarlayan ve üretime geçen şirket, bu sistemi uzunca bir süredir sorunsuz şekilde işletiyordu. Ancak, 14 nm sürecine geçişle birlikte bu model çatlak vermeye başladı.

Intel de verimlilik konusunda sıkıntılar yaşadığı gerekçesiyle tick-tock modelini bitirme kararı aldı. Tick-tock sisteminde, “tick” yeni mimarinin tasarlanmasına, “tock” ise mimarinin geliştirilmesine karşılık geliyor. Intel, artık bu süreci ve döngüyü 2.5 yıla yayarak, tick-tock-tock modeline geçiş yapıyor.

Geçen sene aktarılan raporda hem 14 nm, hem de 10 nm işlemcilerin üretim sürecinin tahmin edilenden daha da uzun süreceği belirtilmişti. Son bilgilere göre 14 nm sürecine geçiş, yıl sonunu bulacak. Yani yıl sonundan itibaren artık tick-tock modeli yerine, tick-tock-tock yapısı üzerine gidilecek ve üçüncü nesil Kaby Lake işlemciler sahneye çıkacak. 14 nm sürecinin uzaması elbette 10 nm işlemcilerin üretimini de geciktiriyor. 10 nm işlemciler, çeşitli maliyet sıkıntıları sebebiyle gelecek yılın ikinci yarısına kaldı.

intel-tick-tock-1

Cannonlake işlemcilerin duyurulmasının ardından ikinci nesil 10 nm süreci başlayacak ve 2018 yılında Icelake işlemciler satışa çıkarılacak. Tahminlere göre bir sene sonra da Tigerlake isimli üçüncü nesil işlemcilerin satışları başlatılacak. 10 nm sürecinin başarıyla tamamlanmasıyla birlikte 2020 itibariyle 7 nm sürecinin başlaması bekleniyor.