Anasayfa Haber FBI, Saldırganın iPhone Şifresini Kırdı

FBI, Saldırganın iPhone Şifresini Kırdı

FBI, San Bernardino saldırganının iPhone şifresini, Apple’ın yardımı olmadan kırdı.

Apple ve FBI arasında bir süredir ciddi bir anlaşmazlık söz konusu. Yaklaşık dört ay önce Kaliforniya’nın San Bernardino ilçesinde bir saldırı gerçekleşmiş ve 14 kişi hayatını kaybetmişti. Saldırganın iPhone kullanması, konunun Apple’a kadar uzanmasıyla sonuçlanmıştı. FBI, olayı çözmek ve yeni saldırıların önüne geçmek için saldırganın telefonunu analiz etmeye başlamıştı.

Ancak iPhone’un kilitli olması sebebiyle FBI, Apple’dan “şifre kırma” talebinde bulunmuştu. Tim Cook, net bir tavır sergileyerek kullanıcı verilerinin gizliliği gerekçesiyle FBI’ı geri çevirmişti. Tim Cook’tan beklediği onayı alamayan FBI, iOS’a arka kapı açmayı talep etmediklerinin altını çizmişti.

Bu süreçte Google başta olmak üzere Microsoft, Facebook, Twitter ve sektördeki birçok büyük şirket, Apple’ın arkasında durmuş ve veri gizliliğini savunmuştu. Hatta bu konuyla bağlantılı olarak Google ve Facebook (WhatsApp) yeni güvenlik çözümleri üretmeye başlamıştı.

Elbette Apple’ın bu talebi reddetmesi; güvenlik şirketlerini de harekete geçirdi ve McAfee’nin eski sahibi, iPhone şifresini ekibiyle birlikte ücretsiz olarak üç haftada kırabileceğini açıkladı. Son olarak Apple ve FBI, 22 Şubat’ta mahkemede karşı karşıya gelecekti. Fakat FBI’ın duruşmadan önce yaptığı açıklama ertelemeye sebep olmuştu. Bununla beraber FBI, şifre kırma için destek aldığını da net bir şekilde belirtmişti.

FBI, saldırganın iPhone’una ulaşıldığını ve Apple’a hiçbir şekilde ihtiyaçları kalmadığını da açıkladı. Şu an her iki kurum da sessizliğini koruyor. Ancak, iPhone şifresinin kırılabilmesi, Apple’ın daha üst düzey güvenlik önemleri almak zorunda kalacağını da gösteriyor.