Anasayfa Haber MediaTek Yeni İşlemcisini 10nm Üretebilir

MediaTek Yeni İşlemcisini 10nm Üretebilir

MediaTek Helio X30 hakkında ilk bilgiler ortaya çıktı. Yeni işlemci 10nm TSMC mimarisiyle üretilebilir.

MediaTek, geçen sene üst seviye akıllı telefonlar için Helio X20 mobil işlemcisini üretmişti. Bu işlemci pek fazla cihazda karşımıza çıkmadı.  Son söylentiler, yakında piyasaya çıkacak olan yeni akıllı telefonlarda Helio X20’nin kullanılacağı yönünde. MediaTek bu işlemciye ek olarak, Helio X25 ve Helio X30 modellerini de çıkaracak. Helio X25, Helio X20’nin varyantı olacak ama asıl önemli değişiklikler Helio X30 ile gelecek gibi görünüyor.

Gelecek sene çıkacak olan amiral gemisi modellerde kullanılması beklenen 10nm mimarili Helio X30 işlemcisi, üç katman bulunduracak. Yeni işlemcide, 2.8 GHz’de çalışan çift çekirdekli Artemis’e ek olarak, 2.2 GHz’de çalışan dört çekirdekli Cortex-A53 ve 2 GHz’de çalışan dört çekirdekli Cortex-A35 bulunacak. Cortex-A35 çekirdekleri düşük enerji çekerken, diğer çekirdekler yüksek performans gerektiğinde çalışacak.

Grafik işlem birimi ise PowerVR 7XT olacak. Bu işlemci çift kamera teknolojisiyle birlikte 26 MP çözünürlüğe destek veriyor. MediaTek, Helio X30 ile sanal gerçeklik desteği de getirecek. En önemli ayrıntılardan biri de LTE bağlantısında, yeni mobil işlemci yüksek hızlı internet bağlantısı için LTE CAT 13 barındırıyor. MediaTek ortaya çıkan teknik özelliklerle alakalı herhangi bir açıklama ya da doğrulama yapmadı.