Anasayfa LG G5 LG G5: İlkler ve Beklenen Yenilikler

LG G5: İlkler ve Beklenen Yenilikler

Android telefonlar arasında bu yılın en yenilikçi modeli LG G5 oldu. Peki neden? Rakiplerine göre LG bize 2016 amiral gemisinde ne sunuyor?

Bu yıl sayısız yeni akıllı cep telefonu ile karşı karşıyayız. Pek çok modeli inceledik, pek çok modeli de incelemek için test örneği ve piyasaya çıkış tarihini bekliyoruz. Yorumları takip ettiğimizde oldukça geniş bir kullanıcı kitlesinin 2016 model telefonunu almadan öne LG G5’in çıkışını beklediğini görüyoruz. Hatta bunun için sitemizde özel bir bölüm bile oluşturduk.

Peki bu kadar telefon içerisinde neden LG G5 için büyük bir bekleyiş var? Sebebi basit, pek çok telefon serisi, geçtiğimiz yılın tasarımını bu yıl da takip ediyor ve Android telefon pazarı her zaman yenilik istiyor. Gerçekten telefonlar birbirinin aynı ya da benzeri olmak zorunda mı? Daha iyi teknik değerler yeterli mi? Bunlar gerekli ama yeterli değil; seçeneklerin çok olduğu bir pazarda yenilik şart.

LG geçtiğimiz yıl G4 ile gerçek deri ve kavisli ekran ikilisini kullandı. Daha sonra V10 ile paslanmaz çelik kullandı. Materyallerle yapılan yeniliğin ötesinde bu yıl çok ciddi bir yenilik getirdi: modüler tasarım.

Mobile World Congress ve Samsung Galaxy S7 & S7 Edge

MWC’den önce sızan görseller ile farklı bir şeyler beklemeye başlamıştık ancak LG yenilikçilik anlamında beklentilerimizi aşmayı başardı. Aslında Google’ın Project Ara ya da benzeri bir isimle bunu yapmasını bekliyorduk ancak burada ilke imza atan LG oldu: Modüler cep telefonu tasarımı.

MWC 2016’daki en yenilikçi telefon G5’ti hatta bu yıl LG telefonunu MWC başlamadan önce, rakibi Samsung yeni S7 ve S7 Edge‘i tanıtmadan önce resmen tanıttı. Biz de lansmanı izledik ve ön inceleme videomuzda yakından baktık.

LG ve Samsung, Güney Koreli iki elektronik devi ve çok ciddi bir rekabet içerisindeler. Üstelik bu rekabet küresel bir rekabet, yani Güney Kore ile sınırlı değil. Bu bağlamda geçtiğimiz yıl da Samsung’un S ve LG’nin G serisleri arasında büyük bir karşılaşma oldu. Bu kullanıcıların yararına bir rekabet, zira ortaya çıkan ürünler her yıl ciddi gelişmeler getiriyor. Peki bu rekabetten neler doğdu? Elbette yenilikler…

Modüler Tasarım ve Android Ruhu

Bu modüler tasarım sadece bataryası değişebilen bir telefon fikrinin çok ötesine geçiyor. Yıllardır hayal olarak kalan fikrin ilk gerçekten uygulanmış hali yakında piyasada olacak. Kullanıcılar modüler bir şekilde sunulan aksesuarlar ile LG G5’i özelleştirebilecekler.

Burada en önemli nokta bu tasarımın metal bir gövde ile uygulanabilmiş olması. Zira kullanıcılar yıllarca metal görünümlü plastik kasalardaki boya soyulmasından muzdarip oldular. Ancak bataryası çıkan, microSD bellek kartı takılabilen telefonlar yıllarca plastik kasa kullandı. Günümüzde bu iki dünyayı bir araya getiren ilk ciddi modüler tasarım LG G5 ile karşımıza çıkıyor. Hem metal kasa, hem de modüler yapı bir arada.

Bir teknolojinin, tasarım anlayışının son tüketici yani kullanıcı tarafından kabul görmesi için kullanışlı olması gerekiyor. LG, Project Ara kadar Lego parçalarından oluşmayan, kullanıcı dostu bir çözüm geliştirilmiş. Android akıllı telefonların ruhunun önemli bir parçası olan esneklik ve Nexus’ların beğeni kazanmasını sağlayan özellikler burada kendisini hissettiriyor.

Ancak uç noktada her bileşenin değiştirilebileceği ütopik bir sistemden bahsetmiyoruz. Zira bunun ne kadar pratik olacağı oldukça tartışmalı. Daha önceki haberlerimizde bu projeyi hayata geçmiş bir şekilde görmek istesek de tamamen modüler bir sistem için şüphe payı bıraktık.

LG’nin G5 ile sunduğu sistem çok daha basit, temiz ve işlevsel ve gerçekçi görünüyor. Bize gelen temel sorunun bu sistemin pratikteki kullanımı olduğunu da not düşelim. İncelememiz için LG G5 elimize ulaştığında mekanizmayı, modüler sistemi akla hayale gelebilecek her testten geçireceğiz. Zira hiç bir rakibinde bu kadar yenilikçi bir sistem yok.

DAC’lar ve Kamera Eklentileri

Yüksek kaliteli ses için yüksek uçta yer alan DAC’lar, kamera eklentileri, daha büyük bataryalar ile her ek aslında farklı bir ihtiyaca cevap vermek üzere tasarlanmış. Tasarımlarına baktığımız zaman oldukça rahat görünüyorlar.

Pek çok marka kamera aksesuarı sundu ancak bunu kapsamlı bir şekilde yapan oldukça az oldu. Daha önce Nokia Lumia 1020 modelinde gördüğümüz ve çok beğendiğimiz Camera Grip vardı. Hem ergonomik olarak fotoğraf çekmeyi zevkli hale getiriyordu, hem de ek batarya sunuyordu. Ancak Nokia’nın Microsoft tarafından yutulması sonrasında kimseden bu kapsamda bir aksesuar çıkmadı. Fakat kullanıcıların bu alanda talebi değişmedi.

Şimdi LG’nin kamera aksesuarına baktığımızda işlevsel olarak aynı ihtiyacı karşılayan ancak tasarım anlamında farklı bir ürün görüyoruz. LG CAM Plus hem batarya ekliyor, hem tuşlar getiriyor, hem de telefonun tamamını kaplamadan, alt kısmına ekleniyor. Yine testlerde kullanışlılığını göreceğiz ancak uzun bir aradan sonra özlediğimiz ve beğendiğimiz, bir özellik karşımıza çıktı.

Değişebilen Batarya ve Esneklik

Metal kasalı telefonlar yapmanın en zor yanı bataryayı da değiştirilebilir yapmak. Unibody yani tek parça metal gövde hissiyatı özellikle üst seviye telefonlarda kullanıcı deneyimini olumlu etkiliyor.

G5’in burada kapak değil kilit kullanan mekanizması muazzam bir yenilik. Hem telefonun gücünü tam olarak kestiğinizden emin olabiliyorsunuz; hem de alternatif batarya ve alt kısım seçenekleri için ileriye dönük bir kapı açılıyor. Telefonun işlemcisi ve temel donanımı üst seviye olduğu için potansiyel kullanım ömrünü iyileştiren bir yenilik.

Android sevenlerin, Android sevmesinin en temel sebeplerinden bir tanesi tercih hakkı. Ayarlardan tutun da izinlere, telefonun yazılımından donanıma kadar her zaman çeşitlilik ve esneklik var. LG G5 tasarım açısından bu ruha uygun, bataryası değişiyor, microSD kart yuvası hangi model olursa olsun devam ediyor, ayrıca yazılım arayüzü de her zaman sade.

Yine kritik bir noktaya geliyoruz, performans. Donanım özellikleri açısından bugün işlemci, RAM ve depolamada mevcut en son bileşenlerin kullanıldığını görüyoruz. Henüz son halini test etmesek de Snapdragon 820 işlemci, VR desteği, akıllı robot kontrolü ve çok daha fazlası bizleri bekliyor. G4 ile büyük bir gelişme kaydedilen kamera teknolojileri konusunda da çift ana kameranın etkilerini merak ediyoruz. İlk testi ön incelememizde yaptık ancak halen bu konu çok ilgi çekiyor.

Şimdi geriye telefonun çıkışını beklemek kalıyor ve günü geliyor. Bu kadar heyecanla beklediğimiz hatta 2016’nın en iddialı, yenilikçi telefonu olan LG G5 ile bakalım neler yapılabiliyor.