Anasayfa Makale Mac Bilgisayarda Ekran Renk Sıcaklığı Nasıl Ayarlanır?

Mac Bilgisayarda Ekran Renk Sıcaklığı Nasıl Ayarlanır?

Mac bilgisayarlarda f.lux yazılımıyla ekranın renk sıcaklığı kolayca ayarlanabiliyor.

Apple, birkaç hafta önce mobil işletim sistemi iOS için 9.3 güncelleştirmesiyle birlikte Night Shift özelliğini kullanıma açtı. Böylece iPhone ve iPad’lerde ekranın renk sıcaklığı kolayca ayarlanabiliyor. Ancak, Apple’ın masaüstü işletim sistemi Mac OS X’te bu seçenek yok. Mac OS sistemlerde ekranın renk sıcaklığı, işletim sistemi içerisinden ayarlanamıyor. Ancak ufak bir yazılım sayesinde Mac’lerde ekranın renk sıcaklığını kolayca ayarlayabilir ve zamanlama yapabilirsiniz.

Renk Sıcaklığını Değiştirmek Ne Sağlar?

Bilgisayar, tablet, akıllı telefon ve diğer “ekranlı” cihazdan yayılan mavi ışık, uyku problemlerini tetikliyor. Başta İngiltere ve diğer birçok ülkede yapılan araştırmalara göre, sanal mavi ışık uykuyu engelliyor ve uzun vadede psikolojik bozukluklara yol açabiliyor.

Melatonin hormonunun üretiminin önüne geçen sanal mavi ışık azaltıldığında bu problemlerin tamamı ortadan kalkabiliyor. Dolayısıyla günün büyük bir bölümünü bilgisayar karşısında geçiren kullanıcılar bu basit uygulamayı indirerek kolayca uyku problemlerinin önüne geçebilir.

flux1

Öncelikle f.lux uygulamasının web sayfasına giriyoruz. Ardından “Download f.lux” düğmesine tıklayıp yazılımı indiriyoruz.

flux2

Uygulamadan kolayca özel renk sıcaklığı tanımlayabilirsiniz. Böylece film izleme ya da çalışma sırasında renk sıcaklığını farklı hale getirebilirsiniz.

flux-1-2

Karşımıza gelen pencerede gündüz, gün batımı ve uyku zamanı seçenekleri var. İsterseniz bu hazır taslaklar üzerinden tercih yapabilirsiniz.

flux-1-3

Alt bölümde yer alan “is when I wake up” seçeneğiyle saat kaçta kalktığınızı tanımlayabilirsiniz.

flux-1-4

Ek olarak bulunduğunuz bölgeyi belirleyip, aydınlatma ve renk sıcaklığını da buna göre ayarlanmasını isteyebilirsiniz.

flux1-6

Ayrıca pencerenin en sol alt kısmında ise işletim sistemi başlatılırken f.lux’un da başlamasını sağlayabilirsiniz.