Anasayfa Haber 200.000 Defa Şarj Edilebilen Batarya Geliştirildi

200.000 Defa Şarj Edilebilen Batarya Geliştirildi

Kaliforniya Üniversitesi araştırmacıları, 200.000 kez şarj edilebilen ve normal bataryalara göre 400 kat daha dayanıklı olan yeni bir batarya teknolojisi üzerinde çalışıyor.

Taşınabilir bilgisayar, tablet ve akıllı telefon gibi mobil ürünlerin en büyük problemleri batarya ve şarj. Değişen mimariler sebebiyle artık taşınabilir bilgisayar ve tabletler daha az enerji tüketiyor. Benzer durum yeni nesil akıllı telefonlar için de geçerli.

Ancak, akıllı telefon bataryaları hala beklenen seviyede kullanım süresi sunamıyor. Özellikle son birkaç yılda hayli incelen akıllı telefonlar, batarya üreticileri için en büyük problemlerden biri. Batarya kapasitesinin yüksek tutulamaması ve işletim sistemiyle ilgili optimizasyonların zayıf olması şarjın kısa sürede bitmesine sebep oluyor.

Bataryalarla ilgili en önemli detaylardan biri de dayanıklılık. Bataryaların performansı, belli bir kullanım süresinin ardından önemli bir ölçüde düşüyor. Bunu göz önünde bulunduran batarya üreticileri de yeni ve farklı teknolojilere yöneliyor.

Kaliforniya Üniversitesi’ndeki araştırmalar, daha dayanıklı bataryalar konusunda çalışma yaparken çok önemli bir keşif gerçekleştirdi. Normal şartlarda elektrolit jelinin içinde lityum kullanılıyor. Ancak, araştırmacılar elektrolit jeline altın nanotel yerleştirerek, normal pillere oranla 400 kat daha dayanıklı bir batarya üretmeyi başardı. Yeni batarya bu dayanıklılığıyla, iki yüz bin kez dolum gerçekleştirebiliyor.

Şu an yeni nesil bataryalarda altın nanotel kullanılmasının önündeki en büyük engel ise yüksek maliyet. Araştırmacılar bunu göz önünde bulundurarak, aynı dayanıklılık etkisini farklı maddelerle elde etmeyi amaçlıyor. Başta nikel olmak üzere pek çok metal bu iş için test ediliyor.