Anasayfa Haber Alman Nükleer Santraline Malware Bulaştı

Alman Nükleer Santraline Malware Bulaştı

Bavyera eyaletinde faaliyet gösteren bir nükleer santrale malware bulaştığı ve santralin giriş bilgilerinin tehlikede olduğu öğrenildi.

Almanya’nın Bavyera eyaletinde faaliyet gösteren Gundremmingen nükleer santrali, geçtiğimiz günlerde ciddi bir güvenlik açığına maruz kaldı. Santral operatörü, tesisteki bilgisayarlara birden fazla malware virüsünün bulaştığını ve bu virüslerin giriş bilgilerini çalıp bilgisayarlara uzaktan erişim sağlayabileceğini belirtti.

Yayınlanan resmi bilgilere göre söz konusu malware, Münih’e 100 km uzaklıkta bulunan santralde gerçekleştirilen testler sırasında tespit edildi. Güvenlik açığı tespit edilir edilmez Alman BSI federal ofisi durumdan haberdar edildi. Resmi açıklama tam olarak hangi malware’in bulaştığını belirtmese de, yazılımın birkaç yıldır bilindiği ve istenmeyen internet bağlantılarına sebep olduğu belirtildi.

Nükleer santralden sorumlu elektrik şirketi RWE, resmi açıklamanın ardından virüslerin “W32.Ramnit” ve “Conficker” elementlerini içerdiğini duyurdu. Şirketin açıklamasına göre virüsler, 2008 yılında veri görüntüleme yazılımlarıyla güçlendirilmiş bir bilgisayarda tespit edildi. RWE, güvenlik açığının nükleer santrale, personele ve çevreye bir tehdit oluşturmadığını da ekledi.

Amerika merkezli güvenlik şirketi Symantec’e göre W32.Ramnit, çıkarılabilir diskler aracılığıyla bulaşan ve giriş bilgilerini çalmada kullanılan bir solucan türü. Conficker ise Microsoft belgelerine göre önemli Windows hizmetlerini ve güvenlik araçlarını devre dışı bırakabiliyor.

Gundremmingen nükleer santrali, 1977 yılında büyük bir kazaya sahne olmuştu. Kötü hava koşulları santralin A reaktörünün hızla kapanmasına sebep olmuş ve buna bağlı arızalar yaşanmıştı.